Κατηγορίες
προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας απαντά στα δημοσιεύματα για τα στρατόπεδα “φιλοξενίας”

Τα πράγματα στη θέση τους (ως όφειλε να κάνει) βάζει ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.
– Εμείς τη γνώμη μας για τη “λίστα” που… κυκλοφορεί τη γράψαμε χθες (ΕΔΩ). Και είπαμε αυτό που θεωρούμε ορθό, ότι δηλαδή ΔΕΝ υπάρχει λίστα. –
.
Ο δήμαρχος Φ. Δημητριάδης λοιπόν έπραξε το αυτονόητο (σύμφωνα με το σημερινό δελτίο τύπου του Δήμου Αλεξάνδρειας): πήρε τηλέφωνο για να μάθει, ενώ έψαξε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δυο χώρων, που βρίσκονται ο ένας επάνω στο δρόμο για Θεσσαλονίκη (λίγο έξω από την Αλεξάνδρεια) και ο άλλος στο Παλαιοχώρι (και όχι στο Λιανοβέργι, στο οποίο ορισμένοι αναφέρουν ότι βρίσκεται το 2ο στρατόπεδο).
Αναφέρει λοιπόν η ανακοίνωση του Δήμου Αλεξάνδρειας:

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, ενδεχομένως και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στη λειτουργία «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», τριών σε κάθε μία από τις εννέα ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, έχει δημοσιευθεί, σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, «λίστα» που εμφανίζει, ονοματισμένα, ανενεργά στρατόπεδα της χώρας να προορίζονται για τη δημιουργία αυτών των Κέντρων. Στη «λίστα» αυτή αναφέρονται και δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας: του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. στο Λιανοβέργι (Παλαιόχωρι) και του Φιλίππου Β’ στην Αλεξάνδρεια (πλησίον της κονσερβοποιΐας Venus).
Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης επικοινώνησε την Πέμπτη 29 Μαρτίου με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν έχει καταρτίσει και, πολύ δε περισσότερο, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία τέτοια λίστα, αλλά έχει συντάξει και διανείμει στους Περιφερειάρχες της χώρας, το πλαίσιο των τεχνικών και άλλων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι χώροι που προορίζονται για τη λειτουργία των «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», με σκοπό να απαντήσουν οι Περιφερειάρχες εντός 15 ημερών αν συμφωνούν με τη δημιουργία αυτών των Κέντρων, καθώς και να προτείνουν πιθανούς χώρους.
Όσον αφορά ειδικότερα τα δύο πρώην στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας που αναγράφονται στη «λίστα», όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, το οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον δήμο, οπότε δεν τίθεται καν ζήτημα να το παραχωρήσει ο δήμος ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, το δε ανενεργό στρατόπεδο Φιλίππου Β’, με συνολική έκταση οικοπέδου 24,7 στρ. περίπου, δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι, εκτός άλλων παραμέτρων, τα τέσσερα (4) στρ. εξ’ αυτού ανήκουν επίσης στην κυριότητα του δήμου Αλεξάνδρειας.