Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

"Κινητικότητα" στην ανατολική Μεσόγειο

Οι Τούρκοι κάνουν ένα βήμα παραπάνω και 
ξεκινούν προκλητικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα ΜΑΣ.
Από την άλλη θέτουν στο Ισραήλ θέμα ηγεμονίας στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελορίζου, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος.
Οπως αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την Πέμπτη) ως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» (μαζί με συνοδευτικά σκάφη) θα διεξάγει έρευνες που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών περιλαμβάνει και περιοχή που «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου».

Από την άλλη, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Λευκωσία (η οποία εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για εγκατάσταση της πλατφόρμας γεώτρησης “…Homer Ferrington στις 033.11.05 μοίρες βόρεια και 033.16.79 ανατολικά”) αναφέρουν ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κινητικότητα στην περιοχή αυτή με τουρκικά και ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν (οι Τούρκοι έχουν ήδη σε ετοιμότητα και πολεμικά πλοία), ενώ και τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνουν νέα δράση (η οποία δεν έχει για ευνόητους λόγους ανακοινωθεί) στη βάση τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ανάμεσα στα αεροσκάφη που περιπολούν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν εντοπισθεί και ισραηλινά ηλεκτρονικού πολέμου, που πραγματοποιούν κυρίως πτήσεις κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.