Σπείρες αλλοδαπών ρημάζουν τους πορτοκαλεώνες της Αρτας. Οι δράστες κλέβουν πορτοκάλια και μανταρίνια που αυτή την εποχή βρίσκονται σε ιδανικό μέγεθος για να γίνουν γλυκό του κουταλιού και τα πουλούν σε αντίστοιχες βιοτεχνίες και εργαστήρια παρασκευής γλυκών.
Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες του κάμπου βλέπουν τα δέντρα χωρίς καρπό, τουλάχιστον στα χαμηλά κλαδιά, μέχρι το ύψος που φτάνει ανθρώπινο χέρι, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ύποπτα αγροτικά αυτοκίνητα, μηχανάκια φορτωμένα με τελάρα και περίεργους αλλοδαπούς που τριγυρνούν στους πορτοκαλεώνες.
“Το κακό έχει παραγίνει. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί μιλάμε για πραγματικό πλιάτσικο. Τα δέντρα είναι αυτή την περίοδο…
…φορτωμένα με καρπούς. Το μέγεθός τους είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να γίνει γλυκό του κουταλιού και οι δράστες σίγουρα τα πουλούν σε εργαστήρια. Είναι ντροπή, πάντως, να υπάρχουν ιδιοκτήτες τέτοιων εργαστηρίων στην περιοχή μας που προμηθεύονται φρούτα από αλλοδαπούς που τα κλέβουν”, είπε στο “Εθνος” ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας Ευάγγελος Βαγγέλης.
Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι δράστες είναι αλλοδαποί, κυρίως αφρικανικής καταγωγής. Κλέβουν τα φρούτα που βρίσκονται σε χαμηλά κλαδιά, ως εκεί δηλαδή που φτάνουν τα χέρια τους, ενώ τελευταία έχουν κάνει… επιδρομές και σε καλλιέργειες με ακτινίδια. Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες, οι αλλοδαποί δρουν πάντα νύχτα, ενώ υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες που αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν στα χωράφια και να τους παραλάβουν μαζί με τα καφάσια που έχουν τα φρούτα.
“Πέρσι μας κατέστρεψαν οι βροχές, φέτος οι αλλοδαποί που κλέβουν τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια”, μας είπε ο κ. Βαγγέλης, ενώ οι αγρότες απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να οργανώσουν νυχτερινές περιπολίες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Ζητούν, παράλληλα, αυστηρούς ελέγχους από την πολιτεία στα εργαστήρια όπου υποπτεύονται ότι καταφεύγουν τα φρούτα και υποστηρίζουν ότι ανάμεσά τους δεν αποκλείεται να βρίσκονται και ντόπιοι ιδιοκτήτες.
Υστερα από μία εξαιρετικά κακή χρονιά πέρσι, όπου η παραγωγή πορτοκαλιών σημείωσε μείωση σε ποσοστό πάνω από 50% -ανήλθε σε περίπου 80.000 τόνους έναντι 170.000 τόνων τα προηγούμενα χρόνια-, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, οι αγρότες της Αρτας είδαν φέτος τη σοδειά τους να ανακάμπτει.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, ενώ σε ποσοστά-ρεκόρ θα φτάσουν -όπως και πέρσι- οι εξαγωγές των πορτοκαλιών και μανταρινιών, εξαιτίας του φόβου του επικίνδυνου βακτηρίου e-coli σε φρούτα και λαχανικά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
εφημερίδα “Έθνος”