Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επιστολή Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Τρικάλων για το ενδεχόμενο καtάργησης του σχολείου

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το ενδεχόμενο κατάργησης του Γυμνασίου Τρικάλων, απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου.
Το κείμενο της επιστολής, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι Φορείς και οι Σύλλογοι των Τοπικών Κοινοτήτων Τρικάλων, Κλειδίου, Πλατάνου και Πρασινάδας, έχει ως εξής :
Τρίκαλα 9 Μαρτίου 2011
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: 59032
ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Πληρ: Καρανάσιος Δήμος
Τηλ: 6976609745
 Αρ. πρωτ.  2
Προς:
1) Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
2) Αναπλ/τή Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
3) Υφυπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κοινοποίηση:
1. Δήμαρχο Δήμου Αλεξάνδρειας
2. Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας
3. Βουλευτές Νομού Ημαθίας
4. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
5. Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
6. Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας 
ΘΕΜΑ: Γυμνάσιο Τρικάλων – Συγχωνεύσεις σχολείων.

Κυρία Υπουργέ,
  Το Γυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας, είναι ένα σχολείο που λειτουργεί από το 1984 με πολύ αξιόλογο μορφωτικό και παιδαγωγικό έργο. Αποτελεί «πολιτιστικό κόσμημα» όχι μόνο για το χωριό μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή με πολύ σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση των νέων του τόπου μας.

  Το σχολείο στεγάζεται σε ένα καινούργιο σύγχρονο και με αισθητική άποψη κτίριο που εγκαινιάστηκε μόλις το 2002. Διαθέτει πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης. Έχει έξι αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο πληροφορικής εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, εργαστήριο χημείας, βιβλιοθήκη με αξιόλογη ενημέρωση και πολύ σημαντική κίνηση, αίθουσα προβολών, εργαστήριο τεχνολογίας και πολλούς βοηθητικούς χώρους ικανούς να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του σχολείου. Επίσης διαθέτει ένα υπέροχα διαμορφωμένο αύλειο χώρο και αθλητικές εγκαταστάσεις λόγω της γειτνίασης με το αθλητικό κέντρο του χωριού.
  Το εκπαιδευτικό έργο που παράγεται είναι πραγματικά πολύ αξιόλογο, γιατί είναι λογικό εκπαιδευτικοί και μαθητές να εργάζονται με ζήλο και μεράκι σ΄έναν τέτοιο χώρο. Είναι αλήθεια ότι οι μαθητές αγαπούν το σχολείο τους και έρχονται σ΄αυτό με αγάπη και προθυμία γι΄αυτό και πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις με αποτέλεσμα να διακρίνονται και στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο. Είναι άλλωστε «κρυφή αλήθεια» ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων μαθητών του Λυκείου Πλατέος προέρχεται από το Γυμνάσιο Τρικάλων.
  Εξίσου σημαντικό και αξιόλογο είναι και το παιδαγωγικό έργο του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί με την καθοδήγηση του Διευθυντή και με τη συνεργασία και συμπαράσταση των γονιών προσπαθούν να βοηθήσουν στη διάπλαση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
  Για το λόγο αυτό εκτός από το γνωστικό αντικείμενο, οι μαθητές συχνά παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ παίρνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο. Έτσι αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις τόσο ανάμεσά τους όσο και ανάμεσα στους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς καθώς και με τα άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα σχολείο που συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην κοινωνικοποίηση των μαθητών του. Αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια που λειτουργεί με δεσμούς συνεργασίας και καλής διάθεσης.
  Το Γυμνάσιο Τρικάλων βρίσκεται χωροταξιακά στο κέντρο του πρώην Δήμου Πλατέος, πολύ κοντά χιλιομετρικά με τα γειτονικά χωριά των οποίων τους μαθητές θα μπορούσε να υποδεχτεί στις τάξεις του. Είναι σίγουρο ότι μπορεί και υπάρχει προοπτική να φιλοξενήσει έναν ικανό αριθμό μαθητών με μια σωστή ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.
  Έχει γνωστοποιηθεί ότι πρόκειται να κτιστεί καινούργιο Γυμνάσιο στο Πλατύ. Θεωρούμε όμως άδικο να κλείσει ένα υπάρχον σχολείο – και μάλιστα με τις προδιαγραφές που προαναφέραμε – για να κτιστεί ένα καινούργιο τόσο κοντά στο προηγούμενο (απόσταση 5 χιλιομέτρων).
  Είναι επίσης γνωστό ότι στο σχολικό συγκρότημα Πλατέος συστεγάζονται Λύκειο και Γυμνάσιο – κάτι το οποίο απαγορεύεται – και μάλιστα σε πολύ άσχημες κτιριακές συνθήκες (μικρές αίθουσες διδασκαλίας με νοβοπάν).
  Πρότασή μας λοιπόν είναι η κατανομή των μαθητών των Γυμνασίων του πρώην Δήμου Πλατέος στα Γυμνάσια Κορυφής και Τρικάλων και η λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος Πλατέος ως Λύκειο Πλατέος μόνο.
  Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε η εκπαίδευση του τόπου μας να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ούτε το Γυμνάσιο Τρικάλων να γίνει θύμα τους.
  Θεωρούμε ότι η πρόταση για την κατάργηση του Γυμνασίου Τρικάλων έγινε από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα, δεν κατάγεται από την περιοχή και σίγουρα αγνοεί τις ιδιαιτερότητές της. Επίσης θεωρούμε και καταγγέλουμε ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που απαιτούν οι περιστάσεις.
Και εννοούμε το διάλογο με τους τοπικούς φορείς, που εξαγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, ή την εξέταση των ιδιαιτεροτήτων του σχολείου και της περιοχής.
Με βάση όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες του Υπουργείου ότι οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων γίνονται για Παιδαγωγικούς σκοπούς, θ ε ω ρ ο ύ μ ε επιτακτική την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η ύπαρξη και η λειτουργία του Γυμνασίου Τρικάλων.
Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ακολουθούν σφραγίδες και υπογραφές Φορέων και Συλλόγων :

Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων
Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κλειδίου
Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου
Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Πρασινάδας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου-Πρασινάδας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κλειδίου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ”ΦΙΛΙΠΠΟΣ” Κλειδίου
Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Πλατάνου
Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ”ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ” Τρικάλων
Α.Ο. ”ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” Τρικάλων
Aθλητικός Σύλλογος ”ΕΘΝΙΚΟΣ” Κλειδίου
Αθλητικός Σύλλογος “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ” Πλατάνου
Αθλητικός Σύλλογος ”ΗΡΑΚΛΗΣ” Πρασινάδας
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Τρικάλων
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου
Σύλλογος Αιμοδοσίας ”ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” Τρικάλων

πηγή: trikala.blogspot.com

2 απαντησεις στο “Επιστολή Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Τρικάλων για το ενδεχόμενο καtάργησης του σχολείου”

φυσικά δεν έμεινε και τίποτα που δεν έκλεισε στο πλατυ. ΕΛΤΑ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, και ακολουθεί και το ΄γυμνάσιο, το αστυνομικό τμήμα η τράπεζα και σε λιγο θα μας κλεισουν και τα σπίτια. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ. Δεν σας έχουμε για να σας καμαρώνουμε. ΑΙΣΧΟΣ.

για να ξυπνηση το Πλατυ λιγο γιατι θα μας παρουν οι Τρικαλινοι το σχολειο με 100 μαθητες μονο απο το Πλατυ.οι μεταφορα τοσων παιδιων ποσο κοστιζει ?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.