Έχουμε αρχίσει και το …χάνουμε και αυτό είναι εμφανές ολοένα και περισσότερο. Μετά μας φταίει η φύση που αντιδρά. Με απλά λόγια: εμείς καταχεριάζουμε την φύση και αυτή απλά αντιδρά!!!
Η όλη κατάσταση αρχίζει να μου θυμίζει το βίντεο του τραγουδιού της Kate Bush με τίτλο Cloudbusting (από όπου και η εικόνα στα αριστερά), στο οποίο πρωταγωνιστούσε το μεγάλος Donald Sutherland (δείτε το και θυμηθείτε, ΕΔΩ)
Διαβάστε λοιπόν τώρα την είδηση (από την “Ελευθεροτυπία” – της Λήδας Παπαδοπούλου, που την είδε στην εφημερίδα The Sunday Times):
Βροχές στην έρημο μέσα στο καλοκαίρι ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν επιστήμονες που εργάζονται σε μυστικό πρόγραμμα του Αμπού Ντάμπι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», ο ηγέτης του αραβικού εμιράτου προσέλαβε την ελβετική εταιρεία Meteo Systems International για να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ενίσχυσης των βροχοπτώσεων, η οποία φαίνεται να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα: 52 καταιγίδες σε διάστημα 122 ημερών στην ερημική περιοχή Αλ Αϊν κατά τους θερινούς μήνες.
Η περιοχή αυτή συχνά δεν βλέπει καθόλου βροχές τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία του Αμπού Ντάμπι δεν είχε προβλέψει ούτε νεφώσεις ούτε βροχές για το διάστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκε το πείραμα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεράστιους ιονιστές για να δημιουργήσουν πεδία αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων με απώτερο σκοπό το σχηματισμό νεφών και την πρόκληση βροχής.
«Κλειδί» η υγρασία
Τα σωματίδια έχουν μια φυσική τάση να προσκολλώνται σε μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης που υπάρχουν παντού στην ατμόσφαιρα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην έρημο. Εν συνεχεία οι κόκκοι ανυψώνονται στην ατμόσφαιρα δι’ επαγωγής και, σύμφωνα με τη θεωρία, μόλις φτάσουν στο κατάλληλο ύψος για τον σχηματισμό νεφών, το αρνητικό φορτίο που κουβαλούν προσελκύει μόρια νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Τα μόρια του νερού αρχίζουν να συμπυκνώνονται γύρω από τους κόκκους σκόνης και σταδιακά δημιουργούνται σταγόνες βροχής. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μόνον εφόσον υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που το δοκίμασαν δεν μπορούν να είναι απολύτως σίγουροι ότι εκείνοι προκάλεσαν τις βροχές του περασμένου καλοκαιριού στην Αλ Αϊν. Αλλά ο μεγάλος αριθμός των βροχοπτώσεων και η εμφάνισή τους, λίγο αφότου τέθηκαν σε λειτουργία οι ιονιστές, κάνουν την εταιρεία και τους επιστήμονες αισιόδοξους.
Μεγάλο «βήμα»
Εφόσον τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από περαιτέρω έρευνες, η επιστήμη θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον ανθρώπινο έλεγχο των καιρικών συνθηκών. Η Κίνα έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του βομβαρδισμού των νεφών με χημικά τόσο για να προκαλέσει όσο και για να αποτρέψει τη βροχή αλλά στο Αμπού Ντάμπι πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που προκαλείται βροχή από αρχικώς ανέφελο ουρανό.