Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση κοινωνία Οικονομία

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου – τι προτείνεται για το 2019

αλλαγή ώραςΤα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 αλλάζει η ώρα και ένα ακόμη φθινόπωρο θα πρέπει να “πάμε” τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω.
Κατά συνθήκη, στις 4 το πρωί της Κυριακής θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες ώστε να δείχνουν 3.

Τα πράγματα όμως μετά από τη δημόσια πανευρωπαϊκή διαβούλευση είναι συγκεχυμένα, αφού στην ουσία η ΕΕ λέει πως η τελευταία αλλαγή ώρας (από χειμερινή προς θερινή ώρα) θα πρέπει να γίνει στις 31 Μαρτίου.

Στη συνέχεια τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επιλέξουν τι ακριβώς θα κάνουν, όμως για μια τελευταία φορά:

από τις 27 Οκτώβρη του 2019 είτε θα διατηρήσουν τη θερινή ώρα μόνιμα είτε θα “επιστρέψουν” στη χειμερινή, επίσης μόνιμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα υπάρχει Οδηγία της ΕΕ που καθορίζει την ημερομηνία και την ακριβή ώρα εφαρμογής της θερινής ώρας.

Το θέμα της αλλαγής της ώρας ετέθη πριν από αρκετό καιρό στην ΕΕ, αφού υπήρχαν χώρες που θεωρούν ότι το σύστημα θερινής / χειμερινής ώρας (που είχε υιοθετηθεί γενικευμένα από τη δεκαετία του 1970 και μετά – κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, μετά την πετρελαϊκή κρίση της περιόδου εκείνης) δεν είναι αποδοτικό για πολλούς λόγους. Λόγους που σχετίζονται με τους βιο-ρυθμούς των ανθρώπων, με τα νέα δεδομένα στην οικονομία κλπ.

αλλαγή ώρας

Στη διαδικτυακή διαβούλευση που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2018 η ΕΕ συμμετείχαν πάνω από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι και εξ’ αυτών το 84% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των αλλαγών δυο φορές κάθε χρόνο.

Οι απόψεις για τη διατήρηση του συστήματος χειμερινή / θερινή ώρα είναι πολλές: κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί, κάποιοι άλλοι λένε όχι. Ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα…