Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Μνημόνια Οικονομία

Όλα στο βωμό των Μνημονίων τελικά…

Για χάρη της συζήτησης ας θεωρήσουμε “λογικό” το ξεπούλημα επιχειρήσεων όπως ας πούμε ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΒΖ, η Αγροτική Τράπεζα ή άλλες παρόμοιες (που είτε άλλαξαν χέρια είτε θα αλλάξουν άμεσα). Λες “επιχειρήσεις είναι…”.

Αν και επί της ουσίας ούτε αυτό είναι λογικό, επειδή κάθε μια θα μπορούσε να παίξει το δικό της ρόλο (μέσα από τον έλεγχο που θα ασκούσε το κράτος) στην ανάπτυξη, στην συγκράτηση των τιμών, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ας είναι καλά οι πρυτάνεις που κατάφεραν να βουλιάξουν ακόμη και επιχειρήσεις που ήταν μονοπώλια!!!

Και τώρα αυτές πάνε στα χέρια ξένων (είπαμε, στην Ελλάδα το Δημόσιο έχει δαιμονοποιηθεί, παρότι πουλάμε σε ξένες δημόσιες επιχειρήσεις και ο ανίδεος για τη μετοχική τους σύνθεση κόσμος επικροτεί τα ξεπουλήματα και καταριέται τον δημόσιο τομέα – τέτοιος παραλογισμός δηλαδή!).

Το να εντάσσονται όμως μνημεία της χώρας στο υπερταμείο, δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι στο πλαίσιο των Μνημονίων (που δεν θα τελειώσουν παρά μόνο όταν το ημερολόγιο γράψει 2060, με τα σημερινά δεδομένα) έχουμε φτάσει σε απίστευτα επίπεδα ξεπουλήματος. Δείχνει ότι πλέον δεν υπάρχει όριο κι ότι αν μείνει η Ακρόπολη και ο Λευκός Πύργος εκτός ξεπουλήματος θα πρέπει να το θεωρούμε θαύμα!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει ότι πάνω από 10.000 μνημεία της χώρας έχουν πάρει την άγουσα ώστε να ενταχθούν στο Υπερταμείο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου σε αθηναϊκό ραδιόφωνο, το Μουσείο στα Χανιά για παράδειγμα πηγαίνει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου.

Και ακόμη υπάρχουν κάποιοι που μιλάνε για σωτηρία. Ποιου σωτηρία όμως δεν μας είπαν…