Κατηγορίες
Νέα Δημοκρατία Οικονομία

Στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (Delphi Economic Forum) μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο σε θέματα πολιτικής και οικονομίας όσο και σε θέματα της κοινωνίας και των εξωτερικών σχέσεων (Σκοπιανό). Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός “έχει απογοητεύσει και εξαπατήσει τους πολίτες” ενώ είπε ότι η αποτυχία της Ελλάδας είναι περισσότερο πολιτική και θεσμική παρά οικονομική.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στους οικονομικούς δείκτες της χώρας επεσήμανε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “απόλυτη αποτυχία”, από τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι στα επίπεδα της τάξης του 1%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το 2014 και έκαναν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 3%.


Όπως είπε, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που χρησιμοποιείται είναι λανθασμένο ενώ σημείωσε ότι ξηλώνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. “Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Είναι μια σκληρή αριστερή κυβέρνηση, που αναγκάζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμιστική ατζέντα μόνο και μόνο για να μείνει στην εξουσία. Το ζήτημα δεν είναι να μας επιβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις από τους πιστωτές, αλλά να υιοθετήσουμε μια πραγματικά μεταρρυθμιστική και προσανατολισμένη στο μέλλον ατζέντα.” είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ανέφερε ότι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, όταν αναλάβει, θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας που θα προέλθουν από την προσέλκυση επενδύσεων. “Για να προσελκύσουμε επενδύσεις απαιτούνται αφ’ ενός σταθερό πολιτικό περιβάλλον και αφ’ ετέρου μια κυβέρνηση που μπορεί να επιχειρηματολογήσει πειστικά ως προς το γιατί υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα και ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί σωστά.” είπε, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία.
“Υποστηρίζω σθεναρά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως καθολικό εργαλείο για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών. Εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως ένα βαθμό εφαρμόστηκε και από τη σημερινή, αλλά πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω τους φτωχότερους Έλληνες.” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Μίλησε για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τον εμπιστευτούν προσωπικά ότι μπορέσει να φέρω αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα είπε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την κυβέρνηση. “Ο κ. Τσίπρας έχει απογοητεύσει και εξαπατήσει τους πολίτες. Διχάζει τη χώρα αντί να την ενώνει γύρω από έναν κοινό στόχο”. Τέλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η αποτυχία της Ελλάδας είναι περισσότερο πολιτική και θεσμική παρά οικονομική. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι θεσμοί έχουν μεγάλη σημασία για μία χώρα και ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας των θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας και της ευημερίας της. Ως εκ τούτου, αν δεν βελτιώσουμε την ποιότητα των θεσμών θα συνεχίσουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην οικονομία.”

Μίλησε και για το θέμα των Σκοπίων. “Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ονοματολογικό ήταν εξαρχής λανθασμένοι. Αντί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πραγματική εθνική ομοφωνία, προσκαλώντας όλα τα κόμματα στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας πραγματικά εθνικής θέσης, πήγαν μόνοι τους, διχάζοντας επί της ουσίας την χώρα. Αποκάλεσαν ακροδεξιούς όσους αντιτέθηκαν σε μία λύση που θα εμπεριείχε το όνομα Μακεδονία, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Έλληνες. Ουσιαστικά δίχασαν την χώρα και προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με την αντιπολίτευση.”