Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Νοβάρτις: δυο παράμετροι που κάνουν εντύπωση

Δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα της Νοβάρτις που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της επικαιρότητας (αυτά είναι θέματα που μπορούμε όλοι να τα διαβάσουμε από τα μεγάλα site και εφημερίδες, που έχουν το πρωτογενές ρεπορτάζ), υπάρχουν όμως δυο παράμετροι που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση: οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” και ο αριθμός όσων φέρονται ότι εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Οι εισαγγελείς λένε ότι έχει τηρηθεί ο νόμος και ότι ο χειρισμός για τους μάρτυρες αυτούς έχει γίνει με τον νόμιμο τρόπο. Όμως ονόματα διαρρέουν, οπότε κάθε άλλο παρά προστατευόμενοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Αληθινά ή όχι, εικασίες ή όχι, το θέμα είναι πως έχουν ακουστεί ονόματα. Πάντως σίγουρα δεν έχουμε μπει ακόμη ως χώρα και νοοτροπία στη λογική των “προστατευόμενων μαρτύρων” (στο εξωτερικό έχουν τέτοιες διαδικασίες που ισχύουν τις τελευταίες πολλές δεκαετίες και οι μάρτυρες “χάνονται” από προσώπου γης από την πρώτη στιγμή).

Όσον αφορά το δεύτερο, τον αριθμό των εμπλεκομένων, είναι όντως μεγάλος. Κάποιοι κάνουν λόγο για περίπου 3.000 άτομα, ίσως και περισσότερα! Είναι βλέπεις και ο κύκλος του φαρμάκου μεγάλος.