Κατηγορίες
Κύπρος

Στη μεγαλόνησο ο “Φάκελος της Κύπρου” – τους προσεχείς μήνες η δημοσίευσή του είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Στην Κύπρο βρίσκεται ο γνωστός (κυρίως στους παλαιότερους) “Φάκελος της Κύπρου”, στο Κοινοβούλιο του νησιού – και με προοπτική να ανοίξει το συντομότερο δυνατό.

Να ανοίξει λοιπόν, να σταματήσει αυτό το ατέρμονο παιχνίδι μεταξύ πολιτικών, ιστορικών και άλλων. Να κοπούν με τη μια επιτέλους οι όποιες εικασίες και να δούμε τα πρόσωπα και το μέγεθος των ευθυνών κάθε ενός από αυτά.

Όσο για τους 11 υποφακέλους που λείπουν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που παρέδωσε στην Κυπριακή Βουλή το υλικό που από το 1986 ξεκίνησε να συλλέγεται (μέσα από την τότε συσταθείσα επιτροπή), είπε ότι υπάρχουν οι ηχογραφημένες μαρτυρικές καταθέσεις που βρίσκονταν μέσα σε αυτούς τους φακέλους

Το δύσμοιρο νησί υποφέρει επί δεκαετίες, εκατονταετίες… Ειδικά δε από την εποχή που υπογράφηκαν συμφωνίες που έδωσαν δικαιώματα (και επεμβατικά) σε όσους δεν τα είχαν.

Όλα αυτά (και πολλά άλλα, τα οποία σίγουρα θα βγουν στη φόρα όταν επιτέλους δημοσιευτούν τα αρχεία του “Φακέλου της Κύπρου”) οδήγησαν στην εισβολή του 1974 και τα απόνερά τους τα βλέπουμε ακόμη και σήμερα, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσεται οικονομικά και τεχνικά στην ΑΟΖ της και αντιδρούν με κάθε τρόπο οι “εγγυητές” – εισβολείς.


Πριν από χρόνια είχα διαβάσει πως κάποιος – δεν θυμάμαι ποιος είναι η αλήθεια… – είχε πει πως η εισβολή των Τούρκων στο νησί θα λειτουργήσει κατά της Τουρκίας μετά από χρόνια και πως στην ουσία θα είναι μια παγίδα που η ίδια στήνει αλλά στο τέλος θα πέσει μέσα.

Όσο τα χρόνια περνούν επιβεβαιώνεται, τόσο λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ όσο και λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης που επιτρέπει την εκμετάλλευση (γνωστών από πιο παλιά) πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού.