Κατηγορίες
Αλευράς Γκυρίνης Παναγιώτης Δημητριάδης Φώτης Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίαση για τον απολογισμό στο Δήμο Αλεξάνδρειας – τι αποκομίσαμε

ds-eidiki-synedriasi-apologismos-2016-10Για τη συνεδρίαση που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2016, με θέμα τον απολογισμό της διετίας της παράταξης Γκυρίνη στο Δήμο Αλεξάνδρειας δεν θα πούμε και τόσα πολλά.

Θα σας παραπέμψουμε στο βίντεο της συνεδρίασης για να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα από όσα ελέχθησαν και έγιναν – δείτε το βίντεο από όλη τη συνεδρίαση ΕΔΩ, στο κανάλι του Δήμου Αλεξάνδρειας στο you tube.

Η δική μας άποψη για τη συνεδρίαση, αλλά και για την παρουσία των συμβούλων σε αυτή, είναι η εξής: ήταν μια συνεδρίαση που άργησε να γίνει κατά 12 μήνες. Ο Γκυρίνης έπρεπε να ζητήσει από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή η συνεδρίαση να γίνει πέρσι, με απολογισμό για το πρώτο δωδεκάμηνο. Τώρα θα πείτε, «κάλιο αργά παρά ποτέ!».

ds-eidiki-synedriasi-apologismos-2016-11Όσον αφορά την παράταξη Γκυρίνη και τον ίδιο τον δήμαρχο: παρά τα όσα ανέμεναν οι περισσότεροι, η παράταξη του και ο ίδιος δήμαρχος βγαίνουν ενισχυμένοι από αυτή τη συνεδρίαση. Και δεν αναφερόμαστε στα οικονομικά στοιχεία ή στα πεπραγμένα (που παρουσιάστηκαν αναλυτικά), στο τι έκαναν δηλαδή στη διετία και το παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ό,τι είπαν θα το έλεγαν ούτως ή άλλως και δεν αναμέναμε κάτι διαφορετικό – τα περισσότερα στοιχεία υπάρχουν αναρτημένα εδώ και ημέρες (Δείτε ΕΔΩ, στον ιστότοπο του Δήμου).

Αναφερόμαστε στο ότι ενώ οι περισσότεροι ανέμεναν να δουν μια παράταξη διασπασμένη, συμβούλους να δίνουν προσωπικά σόου και διαφωνίες που θα εκδηλώνονταν έντονα, τελικά η εικόνα ήταν εντελώς η αντίθετη. Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που έλαβαν το λόγο ήταν ενωτικοί, τόνισαν (ίσως και να υπερτόνισαν σε κάποιες στιγμές!) το ότι το έργο που έχει γίνει έως τώρα ήταν συλλογική προσπάθεια που έγινε με βήματα μελετημένα και έδειξαν μια σιγουριά πως όλα βαίνουν καλώς για έναν Δήμο που κινείται μέσα σε ένα δύσκολο γενικότερο περιβάλλον.

ds-eidiki-synedriasi-apologismos-2016-14Όσον αφορά την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της Φώτη Δημητριάδη: δυστυχώς η παράταξη, αν και οι περισσότεροι σύμβουλοί της είναι γνώστες της διαδικασίας, αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης. Μπορεί να ήταν και μια καθαρή κίνηση τακτικής, εκ μέρους του αρχηγού. Η αποχώρηση «σημάδεψε» τη διαδικασία, όμως η κριτική που ασκήθηκε προηγουμένως έδωσε άλλο τόνο. Κριτική που ορισμένες φορές ήταν δίκαιη, κάποιες άλλες όμως ήταν κριτική για την κριτική, χωρίς βάθος και βάση – λαμβάνοντας υπόψη πως το πρώτο διάστημα της διοίκησης Γκυρίνη βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε προϋπολογισμό και πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τη διοίκηση Δημητριάδη.

Όσον αφορά τον ίδιο τον αρχηγό της παράταξης, τον Φώτη Δημητριάδη, είναι ο μόνος που βγαίνει ξεκάθαρα ενισχυμένος σε ενδοπαραταξιακό επίπεδο. Η εμφάνισή του ήταν μια καθαρά αρχηγική εμφάνιση – ήταν μια υπενθύμιση  προς πάσα κατεύθυνση για το ποιος εξακολουθεί να είναι ο επικεφαλής. Στην ουσία ήταν μια απάντηση στα κάθε είδους ανόητα και ακατάληπτα δημοσιεύματα (που προφανώς βασίζονται σε ευσεβείς πόθους των συντακτών τους ή διαφόρων υποβολέων), που θέλουν τον Δημητριάδη να τα παρατάει. Δυστυχώς για τους συντάκτες αυτούς, η εμφάνιση Δημητριάδη τους διαψεύδει και κόβει τα φτερά σε αυτούς που τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκρίνουν για αντικαταστάτη του.

Στην κριτική του θα μπορούσε άνετα – αφού έχει την πολιτική πείρα και οξυδέρκεια – να ήταν λιγότερο οξύς ο πρώην δήμαρχος, όμως είναι σίγουρο πως η παρουσία του και όσα ανέφερε δεν είχαν ως αποδέκτες αποκλειστικά και μόνο τον δήμαρχο και την παράταξη της πλειοψηφίας.

Πολύς λόγος έγινε στην τοποθέτηση του Φ. Δημητριάδη για την αποχέτευση της Μελίκης, μια ιστορία που κρατάει καιρό τώρα. Ο αρχηγός της μειοψηφίας κατηγόρησε το δήμαρχο και την πλειοψηφία ότι έχασαν έργα, που απεντάχθηκαν όπως είπε, ανέφερε ότι τα έργα που ανέφερε στην πρωτολογία – εισήγησή του ο δήμαρχος ήταν έργα δικής που «έρχονται» από τη δική του περίοδο.

Για την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη δεν μπορούμε να αναφέρουμε τίποτε, όπως είπαμε ο μόνος της σύμβουλος, ο Γ. Σπυρίδης, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση.

ds-eidiki-synedriasi-apologismos-2016-05Όσον αφορά την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας, ο σύμβουλός της Χρήστος Αλευράς (ο οποίος και αυτός αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης) φάνηκε από την πρώτη στιγμή γνώστης της διαδικασίας. Ξεκινώντας ζήτησε να μη καταχραστεί ο δήμαρχος τη δυνατότητα που έχει να δευτερολογήσει, αφού όπως είπε όλοι οι υπόλοιποι λόγω της τυποποιημένης διαδικασίας θα μιλήσουν μια και μόνη φορά.

Στη δική του τοποθέτηση ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε πως η απολογιστική ομιλία του δημάρχου ήταν μια «συρραφή εκθέσεων διευθύνσεων, των τμημάτων και επιχειρήσεων, μια συρραφή εκθέσεων και ιδεών, εκθέσεως προθέσεων». Όπως είπε η διοίκηση έχει ακόμη 3 χρόνια μπροστά για να διορθώσει τα σημεία που χωλαίνει. Όπως είπε «λίαν επιεικώς η διοίκηση δεν έχει βρει το βηματισμό της», πως απέτυχε να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις, τάχθηκε κατά τα υπογραφής του συμφώνου των Δημάρχων, είπε ότι επί ημερών της διοίκησης έκλεισε το Γυμνάσιο Κορυφής και πως η διοίκηση έκανε τα κέφια της «αριστερής» Κυβέρνησης.

Κατηγόρησε την διοίκηση ότι έχασε επιχορηγήσεις για τον ΣΜΑ και για την αποκατάσταση του χώρου στο Νησέλι. Επίσης αναφέρθηκε στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξάνδρειας και στο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τόσο ο τίτλος όσο και η αποστολή του συγκεκριμένου κτιρίου. «Πολιτισμός δεν είναι μόνο ψυχαγωγία» είπε αναφερόμενος στα πολιτιστικά.