Κατηγορίες
Ευρώπη

Και νέα “σχόλια” για μια μικρή Σένγκεν

sengeneisodosΟλοένα και περισσότερο μιλάνε και… “σχολιάζουν” διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ για δημιουργία μιας “νέας” ζώνης Sengen (την οποία όταν δημιουργήσουν θα την ονομάσουν κάπως αλλιώς για να μην θυμίζει την παλιά διευρυμένη στην οποία συμμετέχουν σήμερα 26 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

Όπως έχουμε πει επανειλημμένα – τελευταία φορά ΕΔΩ – ο ένας πυλώνας της ΕΕ που ήταν η ελεύθερη μετακίνηση καταρρέει και θα αποτελέσει μια ανάμνηση, με αφορμή και τις επιθέσεις τρομοκρατών στην Ευρώπη αλλά και τις ροές προσφύγων και μεταναστών που ασταμάτητα φτάνουν στη βόρεια ακτή της Μεσογείου.


Με τρόπο δε ιδιαίτερα «πονηρό» οι εγκέφαλοι θα πετάξουν εκτός της νέας αυτής ζώνης όχι μόνο χώρες που ήδη θεωρούν ξεγραμμένες (όπως π.χ. η Ελλάδα ή η Ιταλία, λόγω της εγγύτητάς τους με εύφλεκτες περιοχές) αλλά και άλλες στις οποίες κατοικεί μεγάλος αριθμός δυνάμει «επικίνδυνου» πληθυσμού (όπως η Βρετανία ή η Γαλλία).

Αφού πρώτα τα έκαναν σαν τα μούτρα τους με την «κοινή εξωτερική πολιτική» και δεν μπορούσαν να δουν ούτε τα (επικίνδυνα) προφανή που δημιουργούσαν λόγω των πολιτικών που ασκούσαν, τώρα θέλουν να σηκώσουν ψηλά τείχη και να μετατρέψουν σε αποθήκες ανθρώπων και σε «προστατευτικά αναχώματα» τις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης. Με το αιτιολογικό ότι δεν κάνουν κάτι δραστικό!

Όσο για τους διάφορους δικούς μας, που εδώ και πολλά-πολλά χρόνια έχουν αποθεώσει την Ευρώπη και τους θεσμούς της, καλό θα είναι να αρχίσουν σταδιακά να αναθωρούν. Άλλωστε όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην οικονομία όσο και στη διπλωματία (και έχουν να κάνουν με την “αλληλεγγύη” των “εταίρων”) θα έπρεπε να τους έχουν διδάξει κάτι….