Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κρίσιμες ψηφοφορίες την ερχόμενη εβδομάδα. Τι θα κάνουν οι βουλευτές της Ημαθίας; Μια πρώτη εκτίμηση.

Αναρωτιούνται πολλοί, είτε μέσω διαδικτύου, είτε σε συζητήσεις, είτε ζητώντας να μάθουν εκ των προτέρω (όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας) τι μπορεί να ψηφίσουν οι βουλευτές της Ημαθίας.
Ας δούμε τα πράγματα με τη λογική, την απλή λογική και χωρίς να βάλουμε μέσα άλλους παράγοντες (λογική του …παραλόγου, αλλά τι να κάνουμε;).
Έχουμε και λέμε: η ΝΔ εκπροσωπείται με 3 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με έναν. 
Και συνεχίζουμε τη σκέψη μας:

Από τους τρεις της ΝΔ, ο ένας (ο Αποστόλης Βεσυρόπουλος) έχει οριστεί ως εισηγητής  – έσοδα – στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οπότε θα είναι πραγματικά παράλογο να αναμένουμε ότι θα ψηφίσει κατά, αφού την ίδια στιγμή θα παραθέτει στοιχεία και επιχειρήματα ώστε να πείσει τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ.
Ο έταιρος βουλευτής (ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης) είναι τη στιγμή αυτή Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Η θεσμική θέση του δεν είναι τυχαία. Και με δεδομένο το ότι κάθε ψηφοφορία Προϋπολογισμού έχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, είναι πρακτικά αδύνατο ο Αναπληρωτής Γραμματέας μιας Κ.Ο. – οποιουδήποτε κόμματος που βρίσκεται σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση, όχι μόνο της ΝΔ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή – να ψηφίσει κάτι που είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του κόμματος.
Η Γ. Μπατσαρά θεωρούμε πως είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού και των μέτρων. Φυσικά παράγοντα για αυτό θα αποτελέσει και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχθεί διαρροές, όπως έχει αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, η βουλευτής δεν έχει κάνει και κάποια δήλωση που να «προδιαθέτει» για κάτι διαφορετικό.
Ο Κ. Γιοβανόπουλος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αν ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματός του (και αυτό είναι και το πιθανότερο, αν ακούσει κάποιος τις ομιλίες του στη Βουλή αλλά και τα όσα κατά καιρούς γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ημαθίας στο Κοινοβούλιο που θα καταψηφίσει και τα μέτρα αλλά και τον προϋπολογισμό.
Οπότε, καταλήγοντας στην εκτίμησή μας: 3-1 υπέρ.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι βουλευτές που εκλέγονται σε άλλες περιφέρειες, και ειδικά αυτοί που έχουν εκλεγεί με τη «σημαία» άλλου κόμματος. Ειδικά δε αυτοί που έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Πάντως, αν είναι παρόντες και οι 300, με δεδομένες τις σημερινές συνθέσεις των Κ.Ο. που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, οι απώλειες που αριθμητικά μπορούν να γίνουν …ανεκτές ανέρχονται στις 23. Αν μετρηθούν 24, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την Κυβέρνηση.