Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σήμερα η τελευταία ημέρα για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

casa6Σήμερα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του περιβόητου ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που μας ήλθε ως “προσωρινό τέλος” και συνέχισε ως μόνιμος φόρος – με τα χιλιάδες προβλήματα που εξακολουθούν να υφίσταται (αφού παρά τις αλλαγές που το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως έγιναν, δεν είναι λίγοι όσοι ανά την Ελλάδα αναφέρουν ότι ο φόρος είναι λανθασμένος και κατά συνέπεια και εξοντωτικός για τους ίδιους).
Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε τράπεζες, στα ΕΛΤΑ – σε 59 υποκαταστήματα τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας – και ΟΧΙ στις Δ.Ο.Υ. ενώ η συγκεκριμένη δόση είναι η πρώτη από τις συνολικά 6 που θα πρέπει να καταβληθούν.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την 1η Οκτωβρίου – αν η συγκεκριμένη δόση δεν καταβληθεί – τότε θα χαρακτηριστεί ως ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης κατά 0,73% στο ύψος της δόσης. Τα πρόστιμα όμως και οι προσαυξήσεις δεν σταματούν σε αυτό το 0.73%. Πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε επιβάλλεται σε περίπτωση που η εξόφλησή φόρου καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.