Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνελήφθη σπείρα απατεώνων με δράση σε Αλεξάνδρεια, Βέροια και Θεσσαλονίκη


Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, τριμελής εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικών τους προσώπων.
Συνελήφθησαν χθες (15-07-2013) στα πλαίσια επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, 46χρονος ημεδαπός και 26χρονος αλλοδαπός, ενώ αναζητείται συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της “Εγκληματικής Οργάνωσης” και “Απάτης κακουργηματικής μορφής”, ενώ σε βάρος του 26χρονου συλληφθέντα σχηματίζεται επιπρόσθετα δικογραφία για “Παραχάραξη” και παράβαση του Νόμου “Περί όπλων”.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω, από τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει δομημένη και με διαρκή και διεθνή δράση εγκληματική ομάδα, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Ένα εκ των μελών της οργάνωσης, προσποιούμενο τον εφημερεύοντα ιατρό, επικοινωνούσε τηλεφωνικώς στις οικίες των θυμάτων πρωινές και απογευματινές ώρες, επιδιώκοντας τον αιφνιδιασμό και την ταραχή τους και τους ανέφερε ψευδώς ότι συγγενικό τους πρόσωπο εισήχθη εσπευσμένα σε νοσηλευτικό ίδρυμα με σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ακολούθως, παρέπεμπε τα θύματα σε έτερο δράστη, ο οποίος είτε προσποιούμενος εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ανέφερε ότι ο υποτιθέμενος ασθενής χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση απαιτώντας μεγάλα χρηματικά ποσά είτε προσποιείτο συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων, σε τραγική κατάσταση, προκειμένου να πείσει τα θύματα. Ακολούθως κάποιος εκ των δραστών αναλάμβανε να παραλάβει τα χρήματα από τις οικίες των θυμάτων.
Οι δράστες με την προαναφερόμενη μέθοδο, απέσπασαν το χρηματικό ποσό των (36.500) ευρώ και χρυσαφικά συνολικής αξίας (4.000) ευρώ από δεκατρείς (13) ανυποψίαστους πολίτες στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, Βέροιας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους είκοσι επτά (27), αξιώνοντας χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις (198.500) ευρώ.
Πρωινές ώρες χθες (15-07-2013), ο 46χρονος ημεδαπός, μετέβη στην οικία 53χρονης ημεδαπής στην περιοχή του Φοίνικα, η οποία έπεσε θύμα απάτης της οργάνωσης, εμφανιζόμενος ως εντεταλμένος του υποτιθέμενου ιατρού και παρέλαβε το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ.
Λίγη ώρα αργότερα, συνελήφθη στην οικία του, όπου σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των (40.260) ευρώ, ως προερχόμενο από την προαναφερόμενη δραστηριότητα, μεταξύ αυτών και τα (1.800) ευρώ που απέσπασε νωρίτερα από την 53χρονη,
Δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δύο (2) υπολογιστές ταμπλέτα (tablet),
Τέσσερις (4) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και
Πέντε (5) φορητές μονάδες αποθήκευσης USB.

Απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας συνελήφθη στην περιοχή του Προμαχώνα, 26χρονος αλλοδαπός, ο οποίος παραλάμβανε μετά από κάθε απάτη τα χρήματα που του έδινε ο 46χρονος συλληφθείς και τα οποία, αφού κρατούσε το μερίδιό του, μετέφερε στο συνεργό τους που αναζητείται.

Σε έρευνα στο αυτοκίνητο του 26χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε:

Μία (1) μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος και
Ένα (1) αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας (200) ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τόσο του έτερου συνεργού τους όσο και τυχόν άλλων παθόντων.