Κατηγορίες
πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

Πέθανε ο Γιάννης Μόρτζος

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 84 του έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος.
Ο ηθοποιός, που κατάγονταν από τα Σκουραίικα της Σάμου, πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Τελείωσε το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και μια ημέρα άκουσε στο νησί του για παράσταση στην οποία απαγορεύονταν να πάνε οι μαθητές. Αυτός πήγε, αποβλήθηκε αλλά το μυαλό του έμεινε στο θέατρο. Όταν έφτασε στην Αθήνα, παρακινούμενος από φίλο του, είδε μια παράσταση στο Θέατρο Τέχνης (Καρόλου Κουν) – του οποίου στη συνέχεια έγινε ένα από τα βασικά στελέχη του επί 20 χρόνια. Η πρώτη παράσταση στην οποία έλαβε μέρος ήταν οι «Όρνιθες» ως κορυφαίος του χορού. Μετά από Θέατρο Τέχνης οι παραστάσεις που ανέβαζε στο θέατρο πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον των θεατών.
Όσον αφορά την τηλεόραση, οι πιο παλιοί θα τον θυμούνται από τις σειρές “Χατζημανουήλ” και “Χαίρε Τάσο Καρατάσσο” ενώ οι πιο νέοι από τις σειρές “Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή” και “Χαιρέτα μου τον πλάτανο”.

Πολιτικοποιημένο άτομο, ο Μόρτζος (που γνώριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου) ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ το 1974, υποψήφιος βουλευτής Αθηνών το 1981, συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος αλλά και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων από το 1986 έως το 1994.