Κατηγορίες
διεθνή

Επανεκλογή του Ερντογάν και Ελλάδα

Με ποσοστό πάνω από 52% ο 69χρονος Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος στην Τουρκία.

Πολλά ακούγονται για νοθεία, βία κλπ – αυτό όμως δεν αλλάζει το αποτέλεσμα που έχει αποδεχθεί η αντιπολίτευση στην Τουρκία (δικά τους προβλήματα είναι αυτά, ας τα λύσουν οι ίδιοι).

Με δεδομένη τη δήλωση του Ερντογάν ότι θα είναι με τον λαό του «μέχρι το θάνατο» αλλά και το γεγονός ότι η Βουλή της Τουρκίας έχει πλημμυρίσει από ισλαμιστές, εθνικιστές και φασίστες, το βασικό ζητούμενο είναι άλλο: «τι είδους Τουρκία θα δούμε στο εξής;».

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιβραβεύτηκε στις κάλπες από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (που ακόμη πιστεύουν σε Οθωμανικές αυτοκρατορίες, σε ισότητα της χώρας τους με τις μεγάλες δυνάμεις στα διεθνή φόρα κλπ κλπ κλπ). Και κάποια στιγμή, παρά τα προβλήματα στην Οικονομία της, η Τουρκία αυτόν τον αναθερωρητισμό θα τον εξωτερικεύσει ακόμη περισσότερο, με πιο έντονο τρόπο.

Ο κόσμος αλλάζει, οι χώρες στο άμεσο μέλλον δεν θα μπορούν να πατάνε σε δυο βάρκες (και θα πρέπει να διαλέξουν μπλοκ με το οποίο θα συνεργάζονται). Αυτή είναι η πικρή – για όλους – αλήθεια. Η Τουρκία του αναβαπτισμένου Ερντογάν έχει κάνει τις επιλογές της. Ειδικά από το 2016 και έπειτα, μετά απ’ το οπερετικό πραξικόπημα εκείνου το καλοκαιριού που έκανε τον Ερντογάν απόλυτο ηγέτη και την Κυβέρνησή του καθεστώς διαρκείας.

Στο τραπέζι η Τουρκία θα βάλει πολλά, όταν θα αρχίσει να συζητά για τη θέση της στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινά από τον Καύκασο και φτάνει μέχρι τις παρυφές της «μαύρης Αφρικής».

Που “κολλάμε” εμείς ως χώρα; Στο ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αφορά το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τη Θράκη.

Ποιος Έλληνας πολιτικός θα ήταν αυτός που θα αποτολμούσε να κουβεντιάσει ο ίδιος (ή οι συνεργάτες του) για αλλαγές και για α-λα-κάρτ εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο;;; Κι ας έχει – μόνος ή μέσα από συνεργασίες – την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να λάβει την εξουσιοδότηση και να προχωρήσει μετά σε ενέργειες/συνομιλίες από τις οποίες η χώρα μας εδώ και δεκαετίες δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι απέχει επειδή θίγονται κυριαρχικά της δικαιώματα…