Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας κι έτσι αυτός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθούν 3-4 πράγματα:

1) η αλλαγή στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με αυτόν.

2) είναι παραδοχή όλων των πολιτικών πως τα 780 ευρώ το μήνα – με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τα αυξημένα κόστη για θέρμανση και ενέργεια κλπ κλπ κλπ – δεν φτάνουν ούτε για πλάκα. Το ερώτημα είναι τι κάνουν για να αλλάξει αυτό!

3) τα (ξεδοντιασμένα) εργατικά συνδικάτα – αυτά που έχουν μπερδέψει τον καλώς εννοούμενο συνδικαλισμό με τα κόμματα και τις ιδεολογίες – επιμένουν πως οποιοδήποτε νούμερο κάτω από τα 850-860 ευρώ (το λιγότερο) δεν είναι αρκετό.

4) οι λεκτικές φιοριτούρες της Κυβέρνησης (ότι δηλαδή ο κατώτατος πήγε στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019) δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα επειδή πολύ απλά oi όποιες αυξήσεις – που ορθώς έγιναν από το 2019 μέχρι σήμερα – δεν είναι αρκετές για να καλύψουν όλα όσα χάθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα σε όρους αγοραστικής δύναμης.


«Και τι θα γίνει;;; Θα πάμε τον μισθό στα 2 χιλιάρικα;» θα ρωτήσει ορθώς κάποιος; «Και πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί;», θα προσθέσει κάποιος άλλος.

Αναμένεται η απάντηση από τους πολιτικούς. Και από αυτούς που σήμερα αύξησαν τον κατώτατο μισθό αλλά (κυρίως) κι από αυτούς που εδώ και χρόνια χαϊδεύουν κεφαλάκια και χτυπάνε πλατούλες για να πάρουν ψήφους (αλλά δεν έχουν καθίσει να εξηγήσουν τι και πως, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές και ακραίο – διχαστικό – λόγο και φτάνοντας στα άκρα).

Το τελευταίο διάστημα ήταν για πολύ κόσμο το σημείο καμπής για πολλά πράγματα.

Ένα από αυτά τα πράγματα είναι και η απαίτηση (πλέον) να σχεδιάζονται με πλήρη κοστολόγηση και σωστά χρονοδιαγράμματα όλα όσα λέγεται πως θα γίνουν, συντονισμένα. Αρκετά πια με τα πεταμένα δισεκατομμύρια του κρατικού ταμείου και με τις μπίνζες με ημετέρους (κάθε χρώματος) και εθνικούς εργολάβους!

Αν κάτι άλλαξε ή δεν άλλαξε στη νοοτροπία με την οποία επιλέγουμε θα το δείξει η κάλπη, που κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο τετράμηνο (αναγκαστικά) θα στηθεί…