Κατηγορίες
κοινωνία

Σαράντη για την Ημέρα της Γυναίκας: «Σπάμε τα στερεότυπα! Σπάμε τις διακρίσεις!»

H φιλόλογος Βαρβάρα  Σαράντη,  υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρει:

«Γυναίκα»

Γυναίκα, αν θες αντρίκεια να δουλέψεις

για τον ξεσκλαβωμό σου, δε σε φτάνει

να κάψεις, να σκορπίσεις, να ξοδέψεις

Το χρυσάφι, τη σμύρνα, το λιβάνι

στο νέο βωμό. Μέσα σου πρώτα κάψε

το τριπλό ξόανο που τους δούλους κάνει,

Συνήθεια, κέρδος, πρόληψη. Και σκάψε,

και του παλιού καιρού τα παραμύθια,

κι ας είν’ όμορφα, μια για πάντα θάψε…  (Κωστής Παλαμάς)

Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος  στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και  αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς,  νέα παιδιά. 

Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για την  διεκδίκηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, όπως της ελεύθερης πρόσβασης και της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Η πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη «να μπαίνει σε κουτιά» ακόμα και το 2023 θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Η γυναίκα στους ποικίλους ρόλους που καλείται να επιτελέσει συνθλίβεται από στερεοτυπικές συμπληγάδες και έμφυλους διαχωρισμούς και παλεύει για να σταθεί στα πόδια της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που της επιβάλονται από τη γέννησή της.

            Ως κόρη να υπακούει και να ακολουθεί τους κανόνες που το κοινωνικό της φύλο επιβάλλει.

            Ως σύντροφος να συμμορφώνεται με τις κοινωνικές συμβάσεις και να υποτάσσεται στο κυρίαρχο αρσενικό. Και αν αντιδρά, να κακοποιείται λεκτικά και σωματικά και να θανατώνεται γιατί  τόλμησε να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της.

            Ως σύζυγος και μητέρα παλεύει να ικανοποιήσει όλους και όλες και να είναι άψογη στις υποχρεώσεις της.

            Ως εργαζόμενη να δεχτεί τον έμφυλο διαχωρισμό εργασίας και όταν αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης, να ενδυθεί μια ανδρική συμπεριφορά για να γίνει αποδεκτή και σεβαστή.

            Ως συνδικαλίστρια και πολιτικός να βιώσει σεξιστική αντιμετώπιση καθώς μπαίνει στα χωράφια ενός ανδροκρατούμενου κόσμου.

Εντέλει να διατρέξει ένα μεγάλο δρόμο με τις υποχρεώσεις και τα ταμπού να την ακολουθούν και να δώσει έναν πολυμέτωπο αγώνα για να την αποδεχτούν ως ίση και να της αναγνωρίσουν την αξία της.

Η κάθε μία μας ξεχωριστά και όλες μαζί, έχουμε χρέος  προς την ίδια μας τη ζωή  να μην σταματήσουμε μέχρι  να επιτύχουμε την Πλήρη Ισότητα των Φύλων στην οικογένεια, στην εκπαίδευση στην εργασία, στα ΜΜΕ και στον δημόσιο λόγο. Ζητάμε άμεσα την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στη ζωή μας. Σπάμε τα στερεότυπα! Σπάμε τις διακρίσεις !