Κατηγορίες
δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Μήνυμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας για την 25η Μαρτίου

Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης αναφέρει:

«Λαοί που λησμονούν τους προγόνους τους και την ιστορία την οποία αυτοί δημιούργησαν με αγώνες σκληρούς και μεγάλες θυσίες είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Τους ήρωες αυτούς, τους ημίθεους, κατά τον ποιητή φέρνε με σεβασμό ο καθένας από εμάς σήμερα στο νου του και αντλεί διδάγματα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, του έθνους μας.

Η επανάσταση του 1821 ήταν αγώνας για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία και δημιούργησε το νεώτερο ελληνικό κράτος

Από τις κορφές των βουνών μέχρι τα πελάγη ,το ελληνικό γένος ανταποκρίθηκε σύσσωμο στο κάλεσμα της λευτεριάς. Οι πράξεις της θυσίας και του άφθαστου ηρωισμού προκάλεσαν το θαυμασμό των λαών της γης. Το λάβαρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, η Μπουμπουλίνα και άλλοι γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές γράφουν ιστορία. Η Αλαμάνα, τα Δερβενάκια, το χάνι της Γραβιάς, η Αραπίτσα, τα Δερβενάκια είναι τα φωτεινά μετέωρα ηρωισμού και αυτοθυσίας .

Πολύτιμο, σπουδαίο και επίκαιρο το μήνυμα του αγώνα του 1821, οι πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού για τη λευτεριά είναι στενά συνδεδεμένες με την ομοψυχία και την ενότητα του λαού. Χωρίς ενότητα και ομοψυχία τίποτα δεν θα κέρδιζαν οι αγωνιστές του 1821.

Χωρίς ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη δεν μπορούμε και εμείς σήμερα να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και κυρίως Εθνικές προκλήσεις. Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες απαιτούν συλλογική δράση, κοινό όραμα για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη .

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του 1821. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές.

Ας είναι παρακαταθήκη και δέσμευση τα λόγια του Μακρυγιάννη : “Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάξομεν και όλοι μαζί. Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ»”. Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η Ελλάδα ! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.»