Κατηγορίες
Οικονομία

Η Silicon Valley Bank και οι διφορούμενες εκτιμήσεις

Τις προηγούμενες ημέρες μια αμερικανική τράπεζα που ονομάζεται Silicon Valley Bank (κι έχει μια θυγατρική στη Μ. Βρετανία και παρουσία σε Γερμανία, Δανία, Ινδία, Ισραήλ, Καναδά, Κίνα, Σιγκαπούρη και Σουηδία) πτώχευσε, κατέρρευσε.

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει … παρτίδες με πάρα πολλές εταιρίες του τεχνολογικού τομέα και με επίσης πάρα πολλές start-up που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της αγοράς.

Το βρετανικό κομμάτι της τράπεζας αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης αν δε βρεθεί άμεσα μια λύση – το πιο πιθανό είναι να την εξαγοράσει κάποια από τις “συστημικές” (και σαφώς πιο εύρωστες) βρετανικές τράπεζες.

Η Silicon Valley Bank είναι / ήταν η 16η σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα με συνολικό ενεργητικό περίπου 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (τον Δεκέμβριο του 2022).

Το πόσο θα επηρεάσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας είναι ακόμη άγνωστο.

Σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η SVB οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί το 2008 και η κρίση που είχε φέρει σε όλον τον πλανήτη η κατάρρευση της Lehman Brothers. Όπως λένε, η Lehman Brothers είχε τριπλάσιο ενεργητικό αλλά κυρίως είχε ένα ευρύ δίκτυο συναλλαγών σε όλο τον πλανήτη (σε αντίθεση με την Silicon Valley Bank που είναι πιο… περιορισμένη).

Φυσικά υπάρχει και η άποψη άλλων οικονομολόγων που αναφέρουν ότι παρότι “μικρή”, η Silicon Valley Bank – απ’ την οποία μέσα σε ελάχιστες ώρες έγιναν αναλήψεις δισεκατομμυρίων από τους καταθέτες της (bank run από μέρους επενδυτών σε εταιρίες τεχνολογίας) – μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες τράπεζες παρόμοιου μεγέθους. Εκτιμούν δε ότι για να μη δούμε φαινόμενα ντόμινο το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα.