Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Νησίου

Εκδήλωση για τα 117 χρόνια από την ημέρα του ολοκαυτώματος του Νησίου πραγματοποιήθηκε στο χωριό την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Στην εκκλησία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα.

Ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν την περίοδο εκείνη, του Μακεδονικού Αγώνα, έκανε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου του Νησίου, Εμμ. Βαρακλής.

Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι Έλληνες κάτοικοι του Νησίου και του Ρουμλουκιού συμμετείχαν ενεργά (με κάθε τρόπο) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονταν και που αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση της περιοχής και στην ένωσή της με την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό Βούλγαροι κομιτατζήδες έκαψαν το χωριό και προχώρησαν σε δολοφονίες κατοίκων που βοηθούσαν τους υπόλοιπους Έλληνες να εδραιώσουν τις θέσεις τους στην περιοχή της Λίμνης των Γιαννιτσών.

Στην εκδήλωση Μνήμης στο Νησί παρέστησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Νησίου Π. Πατρίκας, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, οι βουλευτές Ημαθίας Απόστ. Βεσυρόπουλος και Τ. Μπαρτζώκας, ο διοικητής του Α.Τ. Αλεξάνδρειας Βασ. Κεφτές, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στέφ. Δελιόπουλος, η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας Φανή Γιωτάκη και αρκετοί συμπολίτες μας.