Κατηγορίες
διεθνή

Βρέθηκε ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υποψήφιος έξι κομμάτων της Αντιπολίτευσης κόντρα στον Ερντογάν, στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, μέσα από μια διαδικασία που είχε συναντήσεις, κόντρα-συναντήσεις, αποχωρήσεις, επιστροφές, προτάσεις με το νου στο μέλλον, υποψίες/κατηγορία για “αυτοφοράκια” υποψήφιο πρόεδρο, για λύση ανάγκης κλπ κλπ κλπ κατέληξαν τελικά στην κοινή υποψηφιότητα του (Αλεβίτη – αυτό κρατήστε το) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είναι πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Το σκηνικό που στήθηκε στην αντιπολίτευση της Τουρκίας ώστε να συμφωνήσουν σε κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής είναι πραγματικά απίστευτο, με τους εθνικιστές να έχουν βασικό ρόλο στις διαβουλεύσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως η Μεράλ Ακσενέρ (πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος “Καλό Κόμμα”) σε κάποια φάση έφυγε από από το τραπέζι των διαβουλεύσεων για να επιστρέψει 1-2 μέρες αργότερα ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ως αντιπρόεδροι (πλέον).

Καημός των περισσότερων (πλην Ερντογάν βεβαίως – βεβαίως) ήταν να αναλάβει επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης κόντρα στον Ερντογάν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (52 ετών).

Όμως αυτό το πράγμα τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι δυνατόν να γίνει, επειδή ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 31 μηνών τον Δεκέμβριο του 2022 – πρόκειται για απόφαση της Δικαιοσύνης που όλοι λένε πως λήφθηκε κάτω από πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να εξουδετερωθεί ως υποψήφιος ο Ιμάμογλου και να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση.