Κατηγορίες
διεθνή

Τουρκία: σεισμός 7,8 ρίχτερ και σεισμική ακολουθία με μεγέθη πάνω από 5

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 R σημειώθηκε στις 03:17 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Γκαζιάντεπ, που είναι μεταξύ των πιο μεγάλων πόλεων της χώρας. Το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα περίπου.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ οι νεκροί έως τώρα είναι πάνω από εκατό στην Τουρκία και στη Συρία ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο και την Κύπρο (300 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο). Οι ζημίες που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολλές σε όλη την περιοχή, μια από τις φτωχότερες της Τουρκίας. Ζημίες υπάρχουν επίσης σε κτίρια και υποδομές στις πόλεις Ντιγιάρμπακιρ, Μαλάτια και Αντιγιαμάν.

Μισή ώρα μετά τη δόνηση των 7,8 R ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 6,4 R χτύπησε την ίδια περιοχή, ενώ τουλάχιστον οκτώ δονήσεις (μέχρι τις 6:30 το πρωί) ήταν πάνω από 5 R.

(να σημειωθεί ότι σε απόσταση 350 περίπου χιλιομέτρων από την περιοχή που έγιναν οι σεισμοί στην Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας βρίσκεται το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές και για την επικινδυνότητα κατασκευής του οποίου σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα έχουν εκφράσει ανησυχίες δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο – δείτε για παράδειγμα ΕΔΩ)