Κατηγορίες
διεθνή σεισμός

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, αναχώρησε η ελληνική αποστολή βοήθειας

Δυστυχώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί που είχαν το επίκεντρό τους στη νοτιοανατολική Τουρκία και έπληξαν περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Οι δονήσεις δεν έχουν σταματήσει στην περιοχή και μια δεύτερη μεγάλη σε μέγεθος δόνηση (μεγέθους 7,5) καταγράφηκε στις 12:24 ώρα Ελλάδας – μετά από τον σεισμό που έγινε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, στις 3:17.

Δεκάδες είναι οι δονήσεις με μέγεθος πάνω από 5 R που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 16 ώρες ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Στη Συρία τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα λόγω και της έλλειψης οργανωμένων κρατικών δομών εξαιτίας του εμφυλίου που έχει η χώρα από τον Μάρτιο του 2011.

Η Τουρκία έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια και μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα είναι και η χώρα μας. Ήδη έχει αναχωρήσει από την Ελευσίνα με κατεύθυνση την περιοχή αεροπλάνο C-130 με το οποίο μετακινείται η πρώτη ελληνική αποστολή που αποτελείται από 21 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αξιωματικό-μηχανικό του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.