Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση

Νέο σκάνδαλο στην ΕΕ (;) που θέλει να το λύσει πίσω από κλειστές πόρτες (;;)

Πριν από έναν περίπου μήνα, τον Γενάρη του 2023, βρέθηκαν κάποιοι ευρωβουλευτές (από αυτούς που κάνουν τη δουλειά για την οποία εξελέγησαν – όχι από τους άλλους που κάνουν μπίζνες) και ζήτησαν να εξεταστεί η 64χρονη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν για να μάθει το Ευρωκοινοβούλιο λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κλείστηκαν συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και δημοσιεύονται σε πολλά ευρωπαϊκά αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ, το πρόβλημα υπάρχει με την προμήθεια εμβολίων που έγινε από την Pfizer, μια προμήθεια στην οποία η Ούρσουλα φαίνεται πως είχε ενεργότατη συμμετοχή.

Το… ωραίο στην υπόθεση είναι πως όλοι ψάχνουν κάποια μηνύματα που (εικάζεται πως) αντάλλαξε η Ούρσουλα με τον Μπουρλά, της αμερικανικής Pfizer. Όμως τα μηνύματα αυτά φαίνεται πως έχουν διαγραφεί από παντού ενώ το γραφείο της προέδρου Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως δεν φρόντισε να κρατήσει αντίγραφά τους.

Απ’ τη δημόσια ακρόαση στις κλειστές πόρτες

Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή για την COVID-19 είχαν ζητήσει να εξεταστεί ΔΗΜΟΣΙΑ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα. Των ευρωβουλευτών είχαν προηγηθεί αγωγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εφημερίδες (για παράδειγμα από τη γερμανική Bild ή την αμερικανική New York Times), που ήθελαν να έχουν πρόσβαση στις συμβάσεις και σε όσα έγιναν για να κλειστούν αυτές οι συμβάσεις.

Κι έρχεται την Πέμπτη 16/2 το Συμβούλιο των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου και αποφασίζει ότι η Φον ντερ Λάιεν θα εξεταστεί αλλά ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ κι όχι σε κάποια δημόσια ακροαματική διαδικασία.

Σημείωση: το Συμβούλιο των Προέδρων είναι ένα Σώμα στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και ένας εκπρόσωπος (χωρίς ψήφο) των ευρωβουλευτών που δε μετέχουν σε καμιά πολιτική ομάδα.

Οπότε πλέον η ιστορία (που μπορεί να μην είναι τίποτε απολύτως αλλά μπορεί να είναι και μια σκανδαλάρα επικών διαστάσεων – πάντως κάτι βρωμάει, απ’ την ώρα που δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους επιμένουν τόσο…) υποβιβάζεται σε μια “καθημερινή διαδικασία” και η Φον ντερ Λάιεν θα κληθεί να καταθέσει κάποια στιγμή στο (ακαθόριστο) μέλλον για τον ρόλο της στη σύμβαση δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώπιον υψηλόβαθμων ευρωβουλευτών και πίσω από κλειστές πόρτες…

Ήττα για τη διαφάνεια

Ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί αυτή η ιστορία είναι μια ξεκάθαρη ήττα για τη διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού μετά από το Κατάρ-γκέιτ μια ακόμη μεγάλη υπόθεση έρχεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη των 446 εκατομμυρίων πολιτών που κατοικούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Από την άρνηση του Μπουρλά να μιλήσει για το θέμα ενώπιον θεσμών της ΕΕ (που ώθησε κάποιους ευρωβουλευτές να ζητήσουν την αποπομπή από τις Βρυξέλλες των λομπιστών της εταιρίας Pfizer) μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι.

Από ότι φαίνεται όμως, ακολουθώντας τους δαιδαλώδεις (και τις περισσότερες φορές θολούς) κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ, κάποιοι δεν θα δώσουν ποτέ εξηγήσεις ούτε για το πως τελικά αποφασίστηκε η ΕΕ να αγοράσει 900.000.000 εκατομμύρια δόσεις για τον κορωνοϊό (με οψιόν αγοράς για ακόμη τόσες) ούτε για τον πραγματικά ασυνήθιστο ρόλο που έπαιξε η Φον ντερ Λάιεν σε αυτή την απόφαση.

Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι ότι εκατομμύρια δόσεις είναι στοκαρισμένες σε αποθήκες σε όλη την Ευρώπη και θα πεταχτούν, κάποιοι κοιτάζουν στο μέλλον μπας και μπλοκάρουν ή ξεμπλοκάρουν την όλη ιστορία ενώ είναι άγνωστο που μπορεί να καταλήξει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με τις συμφωνίες που έγιναν για τις αγορές εμβολίων από την ΕΕ.