Κατηγορίες
εκδηλώσεις Ημαθία

Εκδήλωση λόγου και μουσικής της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με θέμα την Απόκρια

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) διοργανώνει εκδήλωση λόγου και μουσικής, αφιερωμένη στην Αποκριά στη Βέροια και τη Νάουσα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δ. Βέροιας.

Στις 19.30 η εκδήλωση θα ανοίξει με ήχους Αποκριάς και προσφορά τοπικού κρασιού από το Κτήμα «Κυρ Γιάννη» και θα δοθεί ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ μελών και φίλων της Εταιρείας.

Στις 20.00 ο δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, επικ. Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, θα μιλήσει για τις Όψεις και Πτυχές της Αποκριάς στη Βέροια του 20ου αιώνα, ενώ παράλληλα θα διατίθεται η σχετική έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για το θέμα.

Στη συνέχεια, ο Δημήτριος Μπάιτσης, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας και ένας εκ των παλαιοτέρων «Γενίτσαρων» της Νάουσας, θα μιλήσει για το μοναδικό δρώμενο της περιοχής «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ορχήστρα του Βαγγέλη Ψαθά θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό στις γειτονιές της Νάουσας και της Βέροιας με ήχους και σκοπούς της Αποκριάς και θα παρουσιαστεί το τελετουργικό ντυσίματος του Γενίτσαρου ζωντανά στον χώρο του Φουαγιέ της «Στέγης», δίνοντας μια ξεχωριστή ευκαιρία σε όλους να βιώσουν το δρώμενο από κοντά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χορηγοί εκδήλωσης:

Aslanidis System, Ηλίας Πρωτόγερος Κτηματομεσιτικό – Ασφαλιστικό Γραφείο, Κτήμα «Κυρ Γιάννη». Σχεδιασμός Αφίσας: Ιωάννα Ζιώγα.

Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας και του Κοι.Σ.Π.Ε. «Δεσμός»