Κατηγορίες
διεθνή

Παζαρεύει και μπλέκει τα πάντα ο… Μπαιντενόπουλος

Στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και εισπράκτορα βρίσκεται για πολλοστή φορά η Αμερική, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα από Ελλάδα, ΗΠΑ και δυτική Ευρώπη ο γνωστός και ως …. “Μπαϊντενόπουλος” προσπαθεί να κάνει ένα πολλαπλό ντήλ απ’ το οποίο ο μόνος που ευνοείται (οικονομικά και γεωπολιτικά) είναι οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα λοιπόν, ο Τζο Μπάιντεν έχει συνδέσει την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Ρωσία και την Ουκρανία σε μια ιστορία που θα φέρει πολύ χρήμα στην πολεμική βιομηχανία της χώρας του και το ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία.

Λόγω των συνθηκών του ΝΑΤΟ, για να μπουν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Ατλαντική Συμμαχία απαιτείται και η ψήφος του ταραξία της περιοχής, της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ως γνωστό για να υπογράψουν ζητάνε διάφορα από τις 2 χώρες, αρκετά από τα οποία τα έχουν ήδη πάρει (είναι άλλωστε γνωστό ότι ρόλο μεσάζοντα ασκεί και ο ειρωνικά επονομαζόμενος “δεύτερος Πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”, Στόλτενμπερκ, που είναι ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ).

Και την πίτα ολόκληρη και την τσέπη γεμάτη

Πως εμπλέκονται όλες οι προαναφερόμενες χώρες;; Οι Τούρκοι ό,τι ήταν να πάρουν από Σουηδία και Φινλανδία το πήραν. Ήδη οι αντιδράσεις στις 2 χώρες για τις υποχωρήσεις στον Ερντογάν είναι μεγάλες. Έδωσαν πολλά σε αρκετούς τομείς, από τεχνολογία μέχρι ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να πειστεί να υπογράψει η Τουρκία (ώστε Σουηδία και Φινλανδία να μπουν στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, να φτάσουν ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία) πρέπει να πάρει και κάτι ακόμη. Τι χρειάζεται η Τουρκία;; Χρειάζεται διακαώς αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας της. Είτε με επισκευές/αναβαθμίσεις όσων έχει τώρα, είτε με αγορές νέων αεροσκαφών (ζητάει εδώ και χρόνια νέα F-16).

Ο… Μπαιντενόπουλος λοιπόν, σ’ αυτή τη φάση, ξεχνάει την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό στον οποίο έχουν επιδοθεί οι ταραξίες της περιοχής μας και τους δίνει αυτά που θέλουν (αεροπλάνα δηλαδή, για να συνεχίσουν να ασκούν επιθετική πολιτική καλά εξοπλισμένοι), ώστε να υπογράψουν χωρίς άλλες απαιτήσεις και να μπουν στο ΝΑΤΟ οι δυο σκανδιναβικές χώρες.

Υπολογίζει δηλαδή ο Αμερικάνος ότι αν οι Τούρκοι πάρουν αεροπλάνα, θα υπογράψουν για Σουηδία και Φινλανδία και επιπλέον θα είναι ήσυχοι και θα λειτουργούν ως σύγχρονη χώρα με βάση το Διεθνές Δίκαιο (κάπου εδώ γελάει όλη η Υφήλιος).

epaf16

Η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο εδώ.

Αν πάρει F-16 η Τουρκία, τότε θα πρέπει να δοθεί κάτι και σε αυτήν. Άλλωστε οι δικοί μας – όντας “καλά παιδιά” και χωρίς να έχουν υπολογίσει αντισταθμιστικά οφέλη – έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους από το καλοκαίρι του 2022 να αγοράσουν αεροπλάνα. Οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος ρίχνει στο παιχνίδι και το εργαλείο της ξεχωριστής (υποτίθεται) πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι πλέκεται το σενάριο, που κάθε άλλο παρά σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι και που θα κοστίσει (από το πουθενά κι επειδή εμείς είμαστε “αέρα πατέρα” και δίνουμε τα πάντα χωρίς αντιστάθμισμα) κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως κι αν το δεις, την αγορά τριάντα F-35, όσο χρήσιμα κι αν είναι για την άμυνα και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, δεν τη λες και μικροέξοδο…