Κατηγορίες
Ελληνοτουρκικά

Κλιμακώνουν πάλι οι Τούρκοι – ρίψη προειδοποιητικών βολών από ελληνικό σκάφος

Σε κλιμάκωση της έντασης με τη χώρα μας προχωρά πάλι με … “σταθερά βήματα” η Τουρκία, αφού μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν και Καλίν τις προηγούμενες ημέρες (και τις αντίστοιχες απαντήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ) ο ταραξίας της περιοχής μας προχώρησε πάλι σε ενέργειες που ευτυχώς – χάρη στην εμπειρία και στην ψυχραιμία του προσωπικού των Ελληνικών Αρχών – δεν οδήγησαν στο “λάθος” που επιδιώκει.

Αρχικά λοιπόν είχαμε τις δηλώσεις του γνωστού διδύμου (με το οποίο ορισμένοι ακόμη συνομιλούν, αντί να το ξεμπροστιάζουν διεθνώς σε καθημερινή βάση) περί “σοβαρών προβλημάτων” που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (όπως το Διεθνές Δίκαιο της επιτρέπει να κάνει).

Στη συνέχεια ήρθε η νυχτερινή υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφος UAV. Το τουρκικό drone εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε στις 23:01 της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, πάνω από την Κανδελιούσσα, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

(Η Κανδελιούσσα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νισύρου, προς την Αστυπάλαια).

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του.

Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.