Κατηγορίες
αθλητικά

Πέθανε ο Πελέ

Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου δεν είναι πια εδώ. Ο θρυλικός Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Στα 82 του, ο Πελέ (το πλήρες όνομα του οποίου ήταν Έντσον Αράντες Ντον Νασιμέντο) ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον καρκίνο και το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο.

Ότι και να πει ή να γράψει κανείς είναι λίγο, για την τεράστια αυτή μορφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που μεγαλούργησε από τα 15 του χρόνια, στη Σάντος.

Όσα έκανε στα γήπεδα ήταν πραγματικά μαγικά. Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο Πελέ δεν έπαιξε ποτέ μπάλα στο εξωτερικό (δηλαδή στην Ευρώπη, της οποίας οι ομάδες τον ήθελαν σαν τρελές και έριχναν στα πόδια του μυθικά για την εποχή ποσά), αυτό δεν έγινε επειδή το 1961 η βραζιλιάνικη Κυβέρνηση τον είχε ανακηρύξει “εθνικό θησαυρό” και η μετακίνησή του σε άλλη χώρα είχε απαγορευτεί δια νόμου.

Μόλις το 1975 και για δυο χρονιές ο Πελέ έπαιξε σε ομάδα του εξωτερικού, στην ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης.

Για τίτλους κλπ δεν θα μιλήσουμε πολύ, απλά θα πρέπει να αναφερθεί πως ότι μπορούσε να το πάρει, το πήρε: πρωταθλήματα και κύπελα Βραζιλίας, κύπελα Libertadores, κύπελα Intercontinental, τρία παγκόσμια κύπελα και φυσικά άπειρες προσωπικές διακρίσεις….

Η σορός του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα (που έφυγε από τη ζωή στις 20:30 της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου 2022) θα μεταφερθεί για λαϊκό προσκύνημα στο γήπεδο της Σάντος ενώ η κηδεία του θα γίνει στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε 3ήμερο εθνικό πένθος.