Κατηγορίες
διεθνή

Η Αλβανία συνεχίζει την παρελκυστική τακτική της

“Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ” έλεγαν παλιά για κάποιον που είχε επαμφοτερίζουσα στάση, και τη στάση αυτή έχει επιλέξει να κρατά η Αλβανία εδώ και λίγα χρόνια.

Αν και η Ιστορία των τελευταίων ετών δείχνει ότι είναι μόνο με τον έναν, δηλαδή έχει μια… κλίση προς την Τουρκία και τον Ερντογάν (που έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό, μέσω της θρησκείας, σχεδόν σε κάθε πτυχή της αλβανικής κοινωνίας).

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικά:

1. ο Αλβανός Πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι πραγματοποίησε επίσκεψη σε περιοχές που κατοικούν Έλληνες μειονοτικοί. Σε περιοχές διεθνώς αναγνωρισμένες ως τέτοιες, όπως αναγνωρισμένη διεθνώς είναι και η ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα. Και απαίτησε να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες που υπήρχαν στον χώρο (σε δυο περιπτώσεις, στη μία έγινε αποδεκτό το αίτημά του). Τον πείραξε τον Πρόεδρο της Αλβανία η θέα, προφανώς. Ξεχνάει όμως ότι η χώρα του, κυρίαρχο κράτος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται στις μειονοτικές ζώνες την παρουσία σημαίας που υποδηλώνει αναγνωρισμένη διεθνώς εθνική (όχι θρησκευτική) μειονότητα.

2. ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και τον Ερντογάν για προμήθεια των γνωστών τουρκικών drones Μπαϊρακτάρ. Τη συμφωνία αυτή ανακοίνωσαν τόσο η αλβανική πλευρά όσο και η τουρκική εταιρία. Κι εδώ πάλι πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Αλβανία είναι κυρίαρχο κράτος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, άρα μπορεί να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει. Όμως η όλη ρητορική που διάνθισε τη συμφωνία δείχνει άλλα σε σχέση με την Ελλάδα.

3. Τα παραπάνω έγιναν λίγες ώρες πριν επισκεφτεί την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια επίσκεψη στις μειονοτικές περιοχές Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη – που ήταν να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 αλλά είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας.

Κοντά σε όλα αυτά θα πρέπει να θυμηθούμε κάτι που έχει αποκαλύψει ένας γνωστός Αλβανός πολιτικός, ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της γείτονος, ο Μπερίσα: ότι πίσω από την αποτυχία υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών το 2009 υπάρχει τουρκικός δάκτυλος…