Κατηγορίες
Ελλάδα

Ημαθία: για ελάχιστους κατοίκους παραμένει τετραεδρική

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ το αποτέλεσμα της απογραφής του 2021 που αφορά τον νόμιμο πληθυσμό (δημότες) της χώρας μας.

Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά, αφού η εσωτερική μετανάστευση και οι μεταδημοτεύσεις φέρνουν τα πάνω – κάτω και στο κομμάτι που αφορά την κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Περισσότερα (και πιο αναλυτικά φυσικά) θα σας έχουμε με το νέον έτος – με αναρτήσεις αλλά και στο πρώτο podcast του 2023.

Για την ώρα να αναφέρουμε πως αν τελικά αποφασιστεί να ισχύσει η απογραφή του 2021 (που είναι το πιθανότερο, μετά από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), τότε 8 εκλογικές περιφέρειες χάνουν από 1 έδρα στη Βουλή ενώ έξι εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν από 1 ή από 2 έδρες.

Η Ημαθία (και άλλες περιπτώσεις εκλογικών περιφερειών)

Η εκλογική περιφέρεια της Ημαθίας “κρατάει” την τέταρτη έδρα, έστω και οριακά. Για μόλις 246 άτομα!

Υπάρχουν και χειρότερα, όπως ας πούμε η Ε.Π. της Κορινθίας (που κρατάει την έδρα για 45 άτομα). Το μεγάλο κλάμα πέφτει σε μονοεδρικές – και δεν αναφέρομαι στο πολιτικόν/εκλογικόν του πράγματος αλλά στην πληθυσμιακή τους αποψίλωση: στην Ευρυτανία η πράξη δίνει 0,72003 έδρες ενώ στη Λευκάδα δίνει 0,74408 έδρες – δηλαδή ούτε καν τη μια έδρα για να εκπροσωπηθούν. Οριακά κινούνται και τα Γρεβενά, που “κρατάνε” τη μια και μοναδική έδρα τους (αυτή που καταλαμβάνει τώρα ο γνωστός πλέον Πάτσης) για μόλις 459 άτομα.

Την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ