Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Άλλος ένας ανεξέλεγκτος πύραυλος “επιστρέφει”

Εντάξει, απ’ την στιγμή που έχει βάρος 23 τόνους και μήκος περίπου 30 μέτρα σκουπίδι δεν το λες… Επειδή μας έρχεται από το διάστημα όμως και είναι ένα παντελώς άχρηστο (πλέον) αντικείμενο που εκτέλεσε την αποστολή του, μας έχουν συνηθίσει και το ονομάζουν “διαστημικό σκουπίδι”.

Επιστρεφόμενο μας έρχεται, εμείς (δηλαδή οι Κινέζοι) το στείλαμε εκεί πάνω – δεν είναι μετεωρίτης από τα βάθη του Σύμπαντος!

Ο λόγος για ένα τμήμα του κινέζικου πυραύλου Long March 5B (με ταυτότητα CZ-5B RB, ID 54217) , το οποίο θα πέσει στη Γη με μη ελεγχόμενο τρόπο κάποια στιγμή την Παρασκευή 4 ή το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Ουδείς γνωρίζει το που θα πέσει. Πάντως το παρακολουθούν και ενημερώνουν συνεχώς. Και οι πιθανότητες να πέσει σε κατοικημένη περιοχή είναι ελάχιστες (αφού η θάλασσα καλύπτει μεγάλο τμήμα του πλανήτη μας). Όλοι όμως παίρνουν τα μέτρα τους, όπως για παράδειγμα η Ισπανία.

Πέρα από αυτά και επί τη… ευκαιρία των πτώσεων απ’ τον Ουρανό σημειώστε δυο πράγματα:

– στα τέλη Ιουλίου 2022 ένα άλλο τμήμα πυραύλου (πάλι κινέζικου) προκάλεσε αναστάτωση στον πλανήτη λόγω της (πάλι) ανεξέλεγκτης πτώσης του στη Γη

– κάποτε είχε προκαλέσει εντύπωση μια μελέτη που έλεγε ότι αν ο μετεωρίτης που είχε πέσει στην περιοχή Τουνγκούσκα της Ρωσίας το 1908 είχε διαφορετική ταχύτητα, σε συνδυασμό με την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσάρεστα π.χ. θα μπορούσε να πέσει επάνω στην Αγία Πετρούπολη ή επάνω στο Λονδίνο…

Ήμασταν τυχεροί;; Σίγουρα!