Κατηγορίες
θέατρο-κινηματογράφος-μουσική

Εργαστήρι φωτογραφίας θεάτρου από την «Κινηματόδρασις»

Η Λέσχη κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας προχωράει σε ακόμη μία συνεργασία και υποδέχεται τον Τάσο Θώμογλου με το Εργαστήρι Φωτογραφίας Θεάτρου.

Το τμήμα αποτελείται από μέλη και φίλους της «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ» και της θεατρικής ομάδας «ΘΕΡΩΣ», που θα έχουν την ευκαιρία στην διάρκεια του προγράμματος  να γνωρίσουν από τις βασικές θεωρίες και τεχνικές της ίδιας της φωτογραφικής τέχνης, μέχρι την κατανόηση ενός θεατρικού κειμένου και την οπτικοποίησή του.

Περιγραφή εργαστηρίου

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξελιχθεί ο εξής προβληματισμός: για κάθε έργο, για κάθε σκηνή και για κάθε ρόλο, τι αποφασίζουμε να φωτογραφίσουμε, πώς στοχεύουμε να το αποτυπώσουμε εικαστικά και πώς τελικά το καταφέρνουμε.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές κατηγοριοποιήσεις της θεατρικής φωτογραφίας: Promotional (οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται πριν την πρεμιέρα μιας παράστασης, με στόχο την προσέλκυση του κοινού.) και Documentation (οι φωτογραφίες της ίδιας της παράστασης).

Θα έχουν να γνωρίσουν βιωματικά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που απαιτούν οι δυο τομείς, τόσο τεχνικά, όσο κυρίως σε φιλοσοφία. Και σε βάθος χρόνου, να βιώσουν και να κατανοήσουν το πώς τελικά οι δυο κατηγορίες μπορούν να ενωθούν και να εξυπηρετούν ταυτόχρονα όλες -ίσως- τις ανάγκες ενός θεατρικού έργου. Και μέσω αυτού του τρόπου να επαναπροσδιοριστούν, γιατί πλέον μπορούν (αν όχι οφείλουν) να αποτελούν μέρος του όλου έργου.

Στο δρόμο αυτό, και ενώ θα εξασκούνται στην φωτογραφία, θα έχουν ουσιαστικά την ευκαιρία να κατανοήσουν τη θέση σχεδόν όλων των συντελεστών: από το γραφείο τύπου ως τον φωτιστή, τον σκηνογράφο/ενδυματολόγο, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη.

Η ομάδα έχει τρίωρες συναντήσεις ανά εβδομάδα.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν είναι απαιτητή η κατοχή επαγγελματικής κάμερας. Οι συμμετέχοντες  μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμα και το κινητό τους, ή οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Ο βασικός φιλοσοφικός σκοπός άλλωστε θα είναι αυτή η απόδειξη: πως αν η προσέγγιση απέναντι σε ένα θεατρικό έργο είναι σωστή, δεν είναι απαραίτητη η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρουσιαστεί ένα αποτέλεσμα που έχει καλλιτεχνική αξία και ταυτόχρονα σαφή αναφορά στο έργο. Και πως αυτή η διαπίστωση μπορεί να «ανοίξει» τελικά, να μεταφερθεί μέσω του θεάτρου, στην -εκτός σκηνής- ζωή του καθενός, μέσω ενός ξεχωριστά προσωπικού δρόμου.

Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά στο mail kinimatodrasis@gmail.com και στο τηλ. 6970608291