Κατηγορίες
διεθνή

Δεν αιφνιδιάστηκε κανένας…

… από τα νέα Μνημόνια Συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την υπό αμφισβήτηση Κυβέρνηση της Λιβύης, αφού όλοι περίμεναν μια εξέλιξη στο συγκεκριμένο «μέτωπο».

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν αυτή που έπρεπε: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ούτε η ΕΕ φάνηκε να … ξαφνιάζεται και είχε ταχύτατη αντίδραση (πράγμα που είναι παράξενο για τη συνήθως αργή ΕΕ).

Τι έγινε στη Λιβύη

Οι Τούρκοι, κάνοντας χρήση των καλών σχέσεων που έχουν και με τις δυο πλευρές του λιβυκού εμφυλίου, έκαναν μια… επέκταση του γνωστού τουρκολυβικού Μνημονίου του 2019 και υπέγραψαν με μια από τις δυο λιβυκές Κυβερνήσεις ένα νέο μνημόνιο, αυτή τη φορά για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες σε αυτό που θεωρούν «λιβυκή ΑΟΖ».

Βασικά, έως τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συμφωνίας, όμως όλοι υποθέτουν (βάσιμα) τι έχει υπογραφεί.

Τα «ωραία» στην υπόθεση είναι:

1) η Τουρκία υπέγραψε με μια Κυβέρνηση που έχει de facto κυριαρχία σε μια περιοχή γύρω από την Τρίπολη και σίγουρα όχι σε περιοχές στα ανοιχτά της Λιβύης, στα σημεία που “έδωσε” στην Τουρκία.

2) η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί εκτός από την Ιστορία και τη Γεωγραφία, αφού πάει και υπογράφει ό,τι να ΄ναι (σε μια ξεκάθαρα επιθετική προς την Ελλάδα κίνηση), έχοντας ως βάση το Μνημόνιο του 2019 με το οποίο εξαφανίζονται από τον χάρτη το Καστελόριζο, η Ρόδος και η Κρήτη…

3) το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μόνο όργανο που είναι εκλεγμένο στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής που έχει εμφύλιο εδώ και χρόνια, βγήκε και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο Μνημόνιο – όπως δεν έχει αναγνωρίσει και το Μνημόνιο του 2019.

* ο Δένδιας την Κυριακή πάει Αίγυπτο. Και καλά κάνει, επειδή μπορεί οι Τούρκοι να κάνουν αυτά που κάνουν, όμως η υπογραφή μιας συνολικής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο (που στη συνέχεια θα κατατεθεί επίσημα στον ΟΗΕ) θα βοηθούσε όσο τίποτε άλλο.