Κατηγορίες
διεθνή

Πέθανε η βασίλισσα της Μ. Βρετανίας Ελισάβετ

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Ελισάβετ η Δεύτερη ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην Ιστορία της χώρας της και μια από τις πιο μακροβιότερες στην παγκόσμια Ιστορία. Γεννήθηκε το 1926 και βαφτίστηκε Elizabeth Alexandra Mary.

Ανέβηκε στο θρόνο μόλις στα 26 της, το 1952 – μετά από τον θάνατο του πατέρα της Γεώργιου του 6ου (ο οποίος έγινε βασιλιάς από… σπόντα, λόγω της παραίτησης απ’ τον θρόνο – για τα μάτια της Αμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον –  του αδερφού του).

Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας Φίλιππο (ο οποίος πέθανε το 2021).

Στη σειρά διαδοχής πρώτος είναι ο γιος τους Κάρολος ενώ ακολουθούν ο πρώτος του γιος και τα παιδιά αυτού (το γνωστό μοτίβο των βασιλικών οικογενειών).

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα της ενώ ο θάνατός της ίσως να προκαλέσει αλλαγές στο πολιτειακό καθεστώς αρκετών χωρών της Κοινοπολιτείας, στις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν τάσεις για να απαλλαγούν από το βρετανικό στέμμα (αλλά έκαναν πίσω λόγω της δημοφιλίας της Ελισάβετ).

Στην τελευταία φωτογραφία της: η Ελισάβετ υποδέχεται την Λιζ Τρας πριν από 2 ημέρες, στις 6 Σεπτεμβρίου 2022. Η Τρας ήταν ο 15ος άνθρωπος στον οποίο η Ελισάβετ έδωσε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στα 70 χρόνια της βασιλείας της.