Κατηγορίες
υγεία

Εμβόλια Covid-19: άνοιξε η πλατφόρμα, από 14/9 ξεκινούν εμβολιασμοί

Το άνοιγμα της πλατφόρμας και η έναρξη των εμβολιασμών με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς για την COVID-19.

Όπως λέχθηκε κατά την ενημέρωση, ο συνδυασμός περιορισμένης διάρκειας ανοσίας και εμφάνισης νέων μεταλλάξεων ήταν τα αίτια για τη δημιουργία νέων εμβολίων, ώστε να υπάρχει κάλυψη.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα (ημέρα που αναμένεται και η έγκριση για συγκεκριμένα εμβόλια που καλύπτουν και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης «Ο») ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση θα γίνουν από Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Τα νέα εμβόλια αφορούν συμπληρωτικό εμβολιασμό και όχι για τον βασικό. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή από τη νόσηση από κορωνοϊό.

Πάλι υπάρχει η σύσταση για τη σειρά προτεραιότητας, δηλαδή πρώτα οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανοσοκατασταλμένοι, υγειονομικοί κλπ. ενώ η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει δόσεις ενισχυμένων εμβολίων ενώ αναμένονται και άλλες παραλαβές. Στην ουσία πάντως – επειδή κάποιοι δεν έχουν κάνει τις πρώτες δόσεις αναμένοντας τα “καινούρια” εμβόλια – ο βασικός εμβολιασμός θα γίνεται με τα προηγούμενα εμβόλια και στη συνέχεια οι ενισχυτικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.