Κατηγορίες
Ελλάδα

Μητσοτάκης για υποκλοπές: «δεν το γνώριζα»

Σε μια ημέρα που ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να την είχε μελετήσει (στις 8 Αυγούστου – το γιατί το είπαμε στο τελευταίο podcast που μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης βγήκε να ανακοινώσει τη δική του θέση για το θέμα των υποκλοπών.

Τι είπε;

– Ότι παρότι είναι απευθείας προϊστάμενος της Υπηρεσίας που έκανε τις παρακολουθήσεις δεν ήξερε για την υποκλοπή που διήρκεσε 3 μήνες και ενημερώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες («Πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα ότι το Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ ήταν ακόμη ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη»)

– ότι η ΕΥΠ υποτίμησε την κατάσταση

– ότι ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν ελλιπής και για αυτό το λόγο «απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ» ενώ ο Γ.Γ. του γραφείου του «ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» (κάνοντας σαφή διαχωρισμό, αφού σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη ο ένας απομακρύνθηκε ενώ ο άλλος έφυγε από μόνος του).

– ότι η ΕΥΠ κάνει μια δουλειά που είναι δύσκολη και εξαιρετικά σοβαρή για τη χώρα (ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;;) κι ότι θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της

Κατά τα άλλα, τι ακριβώς είπε για τα … φίλτρα ελάχιστοι το κατάλαβαν, ίσως να εννοούσε ότι από κάπου το υπηρεσιακό καράβι μπάζει νερά και βγαίνουν στη φόρα τέτοιες κακές για τους πολιτικούς ιστορίες. Και σε κάποια σημεία της εμφάνισής του, κινδυνολόγησε ασύστολα.

Επίσης έκανε αναφορά στο τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου «ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου.»

Καλά έκανε και το ανέφερε αυτό, αν και δεν είναι πλήρως αληθές! Στις πιο πολλές από τις “περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες”, υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ υπάγονται σε υπουργεία εσωτερικών ή άμυνας.

Αλλά ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο (υπαγωγή στον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας) στις “περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες” είτε ο αρχηγός της κυβέρνησης είτε ο αρχηγός του κράτους θα είχαν παραιτηθεί, μόνο και μόνο επειδή παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν (αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ένα “ήξερα και παραιτούμαι”)…

Εν ολίγοις: την επιχειρησιακή ευθύνη την είχε ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ και την πολιτική ευθύνη ο παραιτηθείς Γ.Γ. του γραφείου του. Και αυτοί έφυγαν ή “τους έφυγαν”.

Θα γίνει και μια εξεταστική κάποια στιγμή, κι όλα καλά…

podcasts Περισκόπηση