Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Χοντρό παιχνίδι: από τις εργασίες στις εγγυήσεις…

Αφού επί χρόνια η Ευρώπη αρνήθηκε να εντάξει – όπως θα έπρεπε – την Ρωσία στους γενικότερους σχεδιασμούς της (τα έχουμε πει χίλιες φορές) κι αφού η Ευρώπη παρασύρθηκε από τη Γερμανία σε μια άνευ προηγουμένου εξάρτηση απ’ τη Ρωσία, τώρα ξεκινούν τα χοντρά παιχνίδια:

Οι Ρώσοι αρχίζουν να εφευρίσκουν διάφορα και να χοντραίνουν ακόμη περισσότερο το παιχνίδι (νεύρων και οικονομικό) με την Ευρώπη όσον αφορά τα αέρια και τους αγωγούς. Κι αφού σταμάτησαν τη ροή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, υποτίθεται για εργασίες συντήρησης, πλέον δεν εγγυώνται ότι ο αγωγός (όταν θα ξεκινήσει πάλι, μετά από τη… συντήρηση) θα δουλέψει στο φουλ κι αφού στο μεταξύ έλθει από τον Καναδά μια τουρμπίνα για την οποία οι Καναδοί θα δώσουν ειδική άδεια μεταφοράς (ώστε να ξεπεραστούν οι κυρώσεις και να μεταφερθεί στην Ευρώπη).

Είπαμε: κάποιοι κάνουν μπίζνες στις πλάτες εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη. Είτε μεταφέροντας αέρια από άλλες περιοχές του πλανήτη, είτε αυξάνοντας τις τιμές ενώ μειώνουν τον διαθέσιμο όγκο, είτε μετακυλώντας το αυξημένο κόστος σε άλλες μορφές ενέργειας χωρίς να τους ελέγχει κανένας.

Όλοι ανεξαιρέτως – Ρώσοι, Αμερικάνοι, δυτικοί, Άραβες, ντήλερς, καπεταναίοι, ασφαλιστές φορτίων, κατασκευαστικές, διαχειριστές λιμανιών κλπ – βγάζουν λεφτά όχι μόνον άμεσα αλλά κυρίως ποντάροντας σε μελλοντικές καταστάσεις που ανησυχούν τους Ευρωπαίους καταναλωτές…