Κατηγορίες
μεταφορές - συγκοινωνίες

Προειδοποίηση του EASA για θραύσματα κινέζικου πυραύλου

Προειδοποίηση για προβλήματα που θα δημιουργήσουν θραύσματα του κινέζικου πυραύλου Long March 5B (CZ-5B) που θα εισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο EASA υπάρχει το ενδεχόμενο τμήματα του μεγάλου σε διαστάσεις πυραύλου (που οι Κινέζοι εκτόξευσαν νωρίτερα αυτό το μήνα για να “ανεβάσει” στο διάστημα τμήματα του κινέζικου διαστημικού σταθμού) να πέσουν σε περιοχές της Ευρώπης.

Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και τμήματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα – αν δούμε τον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα – περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης. Μεταξύ των χωρών που αναφέρθηκαν από τον EASA είναι επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βουλγαρία.

Όπως επίσης αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τα θραύσματα αναμένεται να μπουν στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή μεταξύ των ωρών 12:15 του Σαββάτου 30 Ιουλίου και 21:08 της Κυριακής 31 Ιουλίου 2022.

Και φυσικά ο EASA καλεί τις χώρες που πιθανόν να επηρεαστούν από όλη την ιστορία να εκδώσουν ΝΟΤΑΜ (Notice to Airmen) για λόγους ασφάλειας των πτώσεων στις περιοχές ευθύνης τους.