Κατηγορίες
διεθνή Ευρώπη

Και η Ιταλία σε «ενεργειακό κλοιό»

Όπως λέγαμε στο τελευταίο podcast (το οποίο μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ), οι χώρες της ΕΕ αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της μείωσης της παροχής αερίου από τη Ρωσία – πλέον της διακοπής, αφού οι Ρώσοι τις τελευταίες ώρες ανακοίνωσαν κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1.

Συγκεκριμένα, στο podcast είχαμε αναφερθεί και στην περίπτωση της Ιταλίας (που αναζητούσε τρόπους αντικατάστασης των περίπου 5 δισεκατομμυρίων κυβικών αερίου που θα της έλειπαν για να κρατηθεί σε συγκεκριμένα επίπεδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Και στην Ιταλία λοιπόν – μετά από άλλες χώρες – η απολιγνητοποίηση πάει πίσω. Επειδή και στην Ιταλία ήθελαν να απαλλαγούν από τα ρυπογόνα εργοστάσια που λειτουργούν με λιγνίτη μέχρι το 2025. Όμως ο «πόλεμος του αερίου» και η αβεβαιότητα για ενεργειακή επάρκεια αλλάζουν τα δεδομένα.

Στις τελευταίες εξελίξεις καταγράφεται η αναφορά του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης (ναι, έχουν τέτοιο υπουργείο) ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μια καμπάνια σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού (λόγω και της ανομβρίας που χτυπάει την Ιταλία).

Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται μια σειρά από τρόπους – μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (καθορισμός ορίου σε θέρμανση – ψύξη) ενώ γίνονται αναφορές σε περικοπές στο δημόσιο φωτισμό των πόλων ή των μουσείων, σε πρόωρο κλείσιμο υπηρεσιών ή ακόμη και σε διακοπές στην λειτουργία ενεργοβόρων βιομηχανιών (αν το πράμα τραβήξει πολύ και φτάσει στα άκρα).