Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζει το κρεσέντο απειλών ο ταραξίας της Μεσογείου

Πιστός στην πολιτική που έχει χαράξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο ταραξίας της Μεσογείου Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και να νουθετεί τους Έλληνες.

Τελευταίο του «χτύπημα» μέσω twitter και μάλιστα στα Ελληνικά! Είχαν προηγηθεί tweet με το ίδιο περιεχόμενο στα Αγγλικά καθώς και οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή της Σμύρνης.

Πλέον όλα δείχνουν πως είμαστε ήδη σε μια νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες θα καθορίζονται από την απόφαση των Τούρκων να ανοίξουν πολλά μέτωπα διεκδικήσεων, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν την κρίση που έχει προκληθεί από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Συρία, ανατολική Μεσόγειος, Ιράκ και Αιγαίο είναι οι κύριες περιοχές στις οποίες το τουρκικό καθεστώς σορτάρει, με την ελπίδα ένα από αυτά να του «βγει» και να κερδίσει κάτι. Όμως στα τρία πρώτα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα – θα ξεσηκώσει εναντίον του τον μισό πλανήτη (ΗΠΑ και Ρωσίας συμπεριλαμβανομένων).

Οπότε «ποντάρει» στο τέταρτο σημείο στον χάρτη. Κακό του κεφαλιού του, αλλά… «ποντάρει». Και μέσα από το twitter  (στο οποίο δεν ανάρτησε μόνο ένα αλλά αρκετά μηνύματα) ο Ερντογάν αναλύει τον τούρκικο παραλογισμό και την «α λα τούρκα» ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι πλέον εμφανές ότι σκοπεύει να δημιουργήσει προβλήματα, βάσει ενός σχεδίου που γίνεται ολοένα και πιο απειλητικό και επιθετικό. Γιατί πλέον δεν μιλάμε για προκλήσεις, αλλά για ευθείες απειλές.

* κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν, προσωπικά. Λάθος! Το πρόβλημα είναι η… κοσμοθεωρία της Τουρκίας, που από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έχει αναθεωρητικές τάσεις που ξεδιπλώνονται σταδιακά (και ανάλογα με το κλίμα στη διεθνή σκηνή). Ακόμη κι αν αλλάξει Πρόεδρος στην Τουρκία, πάλι τα ίδια θα γίνονται, όσο η Διεθνής Κοινότητα εξακολουθεί να αφήνει κενά και χώρο σε ταραξίες.