Κατηγορίες
υγεία

Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού – πως την εξηγούν οι ειδικοί

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και στη χώρα μας οι προβλέψεις των ειδικών που μιλούσαν για νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα επαναλαμβανόμενα κύματα και οι πολλαπλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που έχουν αρχίσει και ξεπερνούν το όποιο τείχος ανοσίας είχε δημιουργηθεί, έχουν συμβάλει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα – ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Ιουνίου 20.084 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Είμαστε λοιπόν στην αρχή (;) ενός νέου κύματος, το οποίο θα υπάρξει εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου. Κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες υποπαραλλαγές, όμως τις ΒΑ4 και ΒΑ5 της παράλλαξης «Όμικρον».

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τον αριθμό των επαναλοιμώξεων: ενώ με την παράλλαξη «Δέλτα» το ποσοστό τους δεν ξεπερνούσε το 1%, τώρα έχουν φτάσει ακόμη και το 20%!

Στην Ημαθία τα νέα κρούσματα ήταν 107, με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να είναι 55,43.

podcasts Περισκόπηση

Το πρόβλημα είναι μεγάλο όμως και για έναν άλλο λόγο: οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν τι θα γίνει στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον επειδή όλα εξαρτώνται από παράγοντες που διαφέρουν από χώρα σε χώρα (αριθμός μη δηλωθέντων λοιμώξεων, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ποσοστό των εμβολιασμένων επί του γενικού πληθυσμού, ηλικία των πολιτών κλπ).

Οπότε κάθε χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τόσο τις νέες αυτές υποπαραλλαγές όσο και τις όποιες παρενέργειες προκληθούν στο μέλλον από τη λεγόμενη long covid (και φυσικά ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή μακροπρόθεσμα στα εθνικά συστήματα υγείας).