Κατηγορίες
διεθνή

Χαιρετίσματα από τον… Μπάιντεν

Είναι απορίας άξιον ποια ακριβώς θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε μια πιθανή παροχή άδειας από το αμερικανικό Κογκρέσο για τον εκσυχρονισμό / αναβάθμιση 80 τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, με προοπτική (όχι απίθανη, πλέον) μέχρι και για πώληση ακόμη σαράντα F-16 που θα είναι του … κουτιού και υπερσύγχρονα.

Είναι σαφές ότι το παζάρι που γίνεται σχετίζεται άρρηκτα με τις προσπάθειες των Αμερικανών να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από τον Πούτιν. Το αν η Τουρκία μπορεί να απομακρυνθεί είναι ένα ζήτημα, όμως για όσο καιρό τους παίρνει οι Τούρκοι θα παίζουν σε πολλά ταμπλώ και θα αρμέγουν τους πάντες, πατώντας σε 2-3 βάρκες μέχρι να πέσουν στο νερό.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν και σχετίζονται και με τη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

Πλέον, ελάχιστες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο… Μπαϊντενόπουλος (όπως τον έλεγαν κάποιοι) το έχει γυρίσει το παραμύθι.

Αφού βλέπει πως την Ελλάδα την έχει σίγουρη στρέφει το ενδιαφέρον προς τη γνωστή “επιτήδεια ουδέτερη” Τουρκία, την οποία θα πρέπει να ταΐσει (για να μην του φύγει οριστικά αλλά και για να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία με πολεμικό υλικό – άλλωστε οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν απ’ τον Φεβρουάριο και έπειτα να πουλάνε στρατιωτικό υλικό στον Ζελένσκι).

Άραγε, η ελληνική Κυβέρνηση μετά από το δημοσίευμα που έφερε στο φως τις προθέσεις του Μπάιντεν τι προτίθεται να κάνει; Και ακόμη χειρότερα, τι θα κάνει αν τελικά περάσουν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ όσα ο ζητάει ο πρέζιντεντ;