Κατηγορίες
διεθνή

Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αίτημα εισδοχής στο ΝΑΤΟ – επιμένει ο Ερντογάν

Την ώρα που και επίσημα η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν αίτημα να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ (τα αιτήματα των δυο χωρών παρουσίασε την Τετάρτη 18/5/2022 ο Νορβηγός Γ.Γ. του Οργανισμού Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά τη σιγουριά του ότι τελικά θα γίνουν αποδεκτά), ο Ερντογάν εξακολουθεί να τραβάει τον δικό του δρόμο.

Απ’ την άλλη μεριά (επειδή μιλάμε πραγματικά για “άλλη μεριά”) ο Τούρκος Πρόεδρος είναι και αυτός σίγουρος ότι στο τέλος θα γίνει το δικό του και συνέχισε να αναφέρει ότι η χώρα του δεν θα κάνει δεκτές τις δυο Σκανδιναβικές χώρες αν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είπε επίσης ότι στο παρελθόν η χώρα του έκανε λάθος που αποδέχθηκε την επανένταξη Ελλάδας και Γαλλίας.

Μια τούρκικη εφημερίδα δημοσίευσε έναν κατάλογο με δέκα (!) απαιτήσεις των Τούρκων, ώστε να άρουν την οποιαδήποτε αντίρρηση έχουν και να ψηφίσουν για να μπουν η Σουηδία και η Φινλανδία στη βορειοατλαντική Συμμαχία. Απαιτήσεις που ξεκινούν από την έκδοση στην Τουρκία Κούρδων που ζουν στις δυο χώρες, συνεχίζουν με «πάγωμα» συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών και φτάνουν μέχρι τον… Γκιουλέν.

(υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία το 1966 και η Ελλάδα το 1974 είχαν αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία, χωρίς να έχουν αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τη Συμμαχία. Η Γαλλία επανήλθε το 2009 και η Ελλάδα το 1980).