Κατηγορίες
Πολιτικά κόμματα

Ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς, η ΝΔ και το κέντρο

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ένα άκρως πολιτικό σαββατοκύριακο. Αφού εκτός από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (πλέον), το τριήμερο 6-7-8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε και το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Και όπως λέγαμε ΕΔΩ, δεν υπάρχει κομματικό συνέδριο στο οποίο δεν θα υπάρξουν διαμάχες, αμφισβητήσεις, διασπάσεις, κλπ κλπ (όλα αυτά ή κάποια μόνο). Αυτό συνέβη και στο συνέδριο της ΝΔ, όπου μπορεί να μιλούσαν 3 μέρες, όμως τα φώτα έπεσαν επάνω στο δίδυμο Μητσοτάκη – Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα το συνεδρίου είπε μια μεγάλη αλήθεια. “Ζούμε σε περίεργους καιρούς, σε καιρούς ανατροπών. Πολλές φορές βίαιων, που έχουν μια ιστορική ιδιαιτερότητα” είπε ο Σαμαράς. Και σε αυτό έχει δίκιο, είμαστε σε μια καμπή της Ιστορίας (κι ας μην το καταλαβαίνουμε, όπως δεν το καταλάβαιναν κι όσοι ζούσαν σε άλλες εποχές που γίνονταν συγκλονιστικές αλλαγές, σε κάθε επίπεδο – σε παγκόσμια κλίμακα).

Μεγαλώνει η απόσταση της πολιτικής από τις κοινωνίες και τις ανησυχίες τους” επεσήμανε, δίνοντας ένα (σωστό) στίγμα για όσα συμβαίνουν σήμερα και για το ποια ακριβώς είναι η σχέση των κομμάτων με την κοινωνία (τα λέγαμε αυτά και μέσα από το podcast της Περισκόπησης).

Απ’ την άλλη, ο Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων και κάτι ακόμη στην ομιλία του (κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για τα εξωτερικά, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τα ενεργειακά), που έχει σχέση με την παράταξη της ΝΔ:

“Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει. Και στα δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά”. Και χειροκροτήθηκε για την έκφρασή του αυτή από τους συνέδρους. Ενώ μίλησε και για το κέντρο, την ανάγκη του οποίου για τη Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας αμφισβήτησε, μιλώντας για “λιμάνια ξένα”.

Ο Μητσοτάκης έσπευσε να σηκώσει το γάντι. Και πήγε λίγα χρόνια πίσω, λέγοντας ότι η ταυτότητα της παράταξης έχει γερές άγκυρες. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε ποσοστό 18,85% το 2012 και είπε ότι η ΝΔ είναι το “πιο σύγχρονο ψηφιακό κόμμα της Ευρώπης”. “Είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μια κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό”. Και επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη σε όλη την Ευρώπη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό, πάνω από όλα” είπε δίνοντας το στίγμα της ΝΔ επί προεδρίας του, μη θέλοντας να αφήσει περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει τη θέση της ΝΔ στο πολιτικό τόξο.