Κατηγορίες
διεθνή

Και κάπως έτσι αλλάζουν τα σύνορα…

Από την ανατολική Ουκρανία το περιμέναμε όλοι, από τον Καύκασο μας ήρθε!

Ο λόγος για ένα δημοψήφισμα το οποίο θα γίνει (όπως ανέφερε ο… «πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας) στις 17 Ιουλίου, με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία.

Η Νότια Οσετία είναι μια περιοχή στον Καύκασο που διοικητικά ανήκει στην Γεωργία. Βρίσκεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας.

Ολίγη Ιστορία:

από το 1988 (επί ΕΣΣΔ) υπάρχουν θέματα στην περιοχή ενώ το 1991 οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν στην Οσετία με σκοπό να παύσει κάθε κουβέντα για ανεξαρτητοποίηση.

Στο παιχνίδι μπήκαν από τότε και οι Αμερικάνοι, που «έσπρωχναν» τη Γεωργία σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στην προσπάθειά της να μπει στο ΝΑΤΟ.

Τον Αύγουστο του 2008 είχε γίνει ένας «γρήγορος» πόλεμος στην περιοχή και η Ρωσία αμέσως μετά είχε αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη. Έδωσε υπηκοότητα στους κατοίκους των δυο περιοχών, δίνει οικονομική στήριξη και έχει στείλει στρατό που σταθμεύει εκεί.

Και τώρα αρχίζουν πάλι (στη συγκεκριμένη περιοχή) τα «δημοψηφίσματα». Σίγουρα ο χρόνος δεν είναι τυχαίος, ούτε και τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί.

Το έχουμε πει πολλές φορές: έτσι πάνε τα πράγματα στον 21ο αιώνα και αφού «τηρηθεί» μια συγκεκριμένη… σειρά, στο τέλος αλλάζουν σύνορα.

(φυσικά δεν συζητάμε ότι ο κόσμος σχεδόν σε όλη την έκταση της πρώτη Σοβιετικής Ένωσης πληρώνει τα διάφορα τερτίπια των Σοβιετικών.

Αυτοί, για τους δικούς τους λόγους, μετακινούσαν πληθυσμούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΣΣΔ, έσπερναν αριστερά και δεξιά αυτόνομες περιοχές μέσα στα όρια των τότε Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και έφτιαχναν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΣΣΔ όπως βόλευε. Πρόκειται για μια ιστορία ανακατατάξεων που δεν είχε σταματημό.

Όταν όμως ήρθε το 1990 – 1992 και άρχισαν να γίνονται ανεξάρτητες η μια μετά απ’ την άλλη οι ΣΣΔ που συγκροτούσαν την ΕΣΣΔ, βγήκαν στην επιφάνεια εθνικισμοί, συνοριακά προβλήματα, διεκδικήσεις κι ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Αποτέλεσμα; Μια σειρά από πόλεμοι, που δεν λένε να τελειώσουν…)