Κατηγορίες
Πολιτικά κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: “η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, Υγείας στον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση!..”

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας της Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει:

Το νομοσχέδιο του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη για την ΠΦΥ βγήκε στην δημόσια διαβούλευση απογοητεύοντας ακόμη και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης, τον ΠΙΣ (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο), που πιστέψαν στις μεγαλοστομίες περί μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ, στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΙΣ κατήγγειλε το σχέδιο νόμου που είναι αντίθετο σε όλες τις ψηφισμένες θέσεις του και το οποίο προέκυψε χωρίς καμία διαβούλευση με το ΔΣ του παρά τις δεσμεύσεις για διάλογο.

Η βασική ιδέα είναι ότι ΠΦΥ είναι ιδιωτική και όχι δημόσια υπόθεση και ότι η λύση δεν είναι στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών υγείας.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που παρέχει ολιστική φροντίδα υγείας ( και όχι μόνο θεραπεία ) μέσα από τις δημόσιες δομές και σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα υγείας εγκαταλείπεται οριστικά.

Η κυβερνητική επιλογή είναι

• Η συγχώνευση δημοσίων δομών ΠΦΥ και απαξίωση των ΤΟΜΥ

• Επιτελικός ρόλος του ΕΟΠΥΥ και όχι των ΥΠΕ και του Υπουργείου υγείας στην ΠΦΥ

• Περιορισμός στην πρόσβαση και μετακύλιση του κόστους στους πολίτες

• Αντιδημοκρατική μετάλλαξη του ΕΟΠΥΥ με οριστικό εξοβελισμό του ΠΙΣ και των εργαζομένων από το ΔΣ

• Υποχρεωτική κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς

• Θέσπιση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ και ενίσχυση των απογευματινών ιατρείων

• Μη ελεύθερες συμβάσεις του συνόλου των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και για άλλη μια φορά το σύστημα παραμένει κλειστό και με βάση τις “βουλές” του ΕΟΠΥΥ

Είναι στα χέρια των υγειονομικών , των ασθενών, της κοινωνίας και της προοδευτικής αντιπολίτευσης να αποτρέψουν την ψήφιση και υλοποίηση του νομοσχεδίου που βλάπτει σοβαρά το δημόσιο σύστημα υγείας.