Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας διεθνή

Πράματα και θάματα στη “γειτονιά” μας…

Πράματα και θάματα συμβαίνουν στη “γειτονιά” μας, την ώρα που το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό είναι το πιο δύσκολο από την εποχή του Β’ Π.Π και οι ειδήσεις των “μεγάλων” ελληνικών ΜΜΕ εξαντλούνται στους Μπάμπηδες, στις Ρούλες, στον ναζί του Αζόφ και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να στείλει τη μπάλα στις εξέδρες, ώστε να… ξεχάσει ο κόσμος τα πραγματικά προβλήματα και να μην ασχολείται καθόλου με αυτά που καθορίζουν το μέλλον του και τα χρήματα που έχει στην τσέπη του.

Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν “εξελίξεις” στα ενεργειακά στο πεδίο της ανατολικής Μεσογείου (κάνοντας ταυτόχρονα και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου – όπως συνέβη για πολλοστή φορά το απόγευμα της Παρασκευής).

Οι Αμερικάνοι κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, ξεγράφουν και επίσημα αγωγούς στην ανατολική Μεσόγειο, μιλάνε για LNG και βάζουν από την πίσω πόρτα ξανά στο παιχνίδι την Τουρκία.

Και το Ισραήλ ξεκινά πάλι ανοίγματα στη χώρα του Ερντογάν (έγινε επίσκεψη του προέδρου του στην Τουρκία και για το Μάιο αναμένεται επίσκεψη Τούρκων στα Ιεροσόλυμα).

Δηλαδή τι;; Ξαφνικά όλους τους τσίμπησε μια μύγα και παραγκωνίζουν τη χώρα μας; Φυσικά και όχι. Κάτι δεν κάνουμε (και δεν κάναμε και στο παρελθόν) εμείς καλά. Κάπου έχουμε θεματάκια και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια.

Κατά τα άλλα, οι δικοί μας ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν έρευνες στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης – που για άγνωστους λόγους είχαν μπει στον πάγο. Επίσης κάτι ακούγεται πως οι έρευνες θα αφορούν μόνο φυσικό αέριο και όχι πετρέλαια, αν και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί (ή να διαψευσθεί) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Όπως και να ‘χει όμως, ακόμη κι αν οι έρευνες δείξουν καλό αποτέλεσμα, έχουμε μείνει πολύ πίσω και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει η πλήρης εκμετάλλευσή τους. Τόσες δεκαετίες έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Και μέχρι να δούμε π.χ. ελληνικό αέριο στους αγωγούς των ελληνικών πόλεων θα είμαστε εξαρτημένοι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό είτε από τη Ρωσία, είτε από τις ΗΠΑ είτε από οποιονδήποτε άλλο…