Κατηγορίες
διεθνή

Μαριούπολη: οι 4 λόγοι που είναι σημαντική για τους Ρώσους

Μια κατεστραμμένη νοτιοανατολική Ουκρανία θα έχουν στην κατοχή τους οι Ρώσοι, μετά από την πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης (που κάποτε μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους).

Όπως έχει χιλιοειπωθεί, μια εκ των πρώτων θανόντων σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια. Οπότε οι ειδήσεις για το αν η Μαριούπολη έχει πέσει πλήρως στα χέρια των Ρώσων είναι συγκεχυμένες.

Ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως η πόλη είναι πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων ενώ κάποια άλλα μεταδίδουν ότι ακόμη υπάρχουν θύλακες αντίστασης των Ουκρανών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και στα περίχωρα της πόλης.

Η πόλη είναι σημαντική για τους Ρώσους για 4 λόγους:

1) με την κατάληψή της Μαριούπολης δημιουργούν έναν ενιαίο – χωρίς “κενά” – χερσαίο διάδρομο μεταξύ της περιοχής του Ντονμπάς (το οποίο κάποια στιγμή θα ενσωματώσουν στη Ρωσία) και της Κριμαίας (στην οποία ασκούν κυριαρχία από το 2014).

2) Σε συνδυασμό με όσα εδάφη έχουν ήδη καταλάβει στα ανατολικά της Χερσώνας και στα βόρεια της Κριμαίας, οι Ρώσοι αφήνουν (για την ώρα) υπό Ουκρανική διοίκηση ένα πολύ μικρό κομμάτι των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας, στα δυτικά – στην περιοχή της Οδησσού. Άρα δημιουργούν σταδιακά και πολύ μελετημένα “παρακαταθήκες” για το μέλλον, ώστε η Ουκρανία να είναι ένα μικρό περίκλειστο κράτος.

3) Καταστρέφουν την Οικονομία της Ουκρανίας. Η Μαριούπολη ήταν βιομηχανικό κέντρο, που είχε σημαντικό μερίδιο στην Οικονομία της προπολεμικής Ουκρανίας. Σε συνδυασμό με το λιμάνι της (κατά βάση εξαγωγικό), τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα για τη μεταπολεμική Ουκρανία.

4) η κατάληψη μιας μεγάλης πόλης θα παίξει τον δικό της ρόλο στη συνέχιση του πολέμου. Της κατάληψης της Μαριούπολης έχει προηγηθεί η κατάληψη της Χερσώνας (μιας άλλης μεγάλης πόλης με περίπου 290.000 κατοίκους, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικότερα της Μαριούπολης). Όμως στο ψυχολογικό κομμάτι η Μαριούπολη “μετράει” περισσότερο. Επειδή εκτός όλων των άλλων ήταν σύμβολο πολυήμερης ουκρανικής αντίστασης αλλά και η έδρα του γνωστού για τα φιλοναζιστικά του αισθήματα Τάγματος Αζώφ. Οπότε το πως θα δουλέψουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των εμπόλεμων μπορεί να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε.

Από όλα όσα μεταδίδονται, ένα είναι το πραγματικά αληθές: ότι όταν οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν, η Μαριούπολη – στην περιοχή της οποίας κάποτε κατοικούσαν και δεκάδες χιλιάδες Ελληνικής καταγωγής, θα είναι ένας τεράστιος σωρός από χαλάσματα μέσα στα οποία θα έχουν αφήσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.